Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DEPRESIVNÍ A ÚZKOSTNÉ PORUCHY U NEMOCNÝCH S REFRAKTERNÍ ANGINOU PECTORIS

R. Honzák (Praha)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

     Výsledky epidemiologických studií jednoznačně prokazují, že komorbidita depresivní a úzkostné poruchy u nemocných s ICHS je poměrně častá a že zvyšuje riziko výskytu dalších koronárních příhod, riziko náhlé srdeční smrti a snižuje délku přežití těchto nemocných. Diagnostika, léčba a rehabilitace deprese a úzkosti se tak stává kategorickým imperativem. „Refrakterní anginu pectoris“ je možné definovat jako formu ICHS s chronickou bolestí rezistentní vůči maximální farmakoterapii a též vůči standardním revaskularizačním postupům. Přestože se jedná o velmi závažné onemocnění, neexistují údaje o výskytu uvedených psychických poruch u této specifické skupiny.
     Ve spolupráci s KARIM VFN a 1.LF UK se zaměříme na diagnostiku depresivní a úzkostné poruchy u nemocných zařazených do výzkumného programu zaměřeného na příznivé ovlivnění jejich dosud refrakterní AP a v indikovaných případech antidepresivní léčbu těchto pacientů s cílem zlepšit jejich zdravotní stav i kvalitu života.
     Ke stanovení diagnózy budou použity validizované škály pro stanovení deprese, úzkosti a další eventuální psychopatologie, strukturovaný rozhovor podle kriterií MKN-10; u indikovaných pacientů  budeme aplikovat kombinaci farmakoterapie (SSRI) a podpůrné psychoterapie. Studie je plánována jako otevřená.