Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM ECHOKARDIOGRAFIE JAKO MONITORACE KATETRIZAČNÍHO UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ U NEMOCNÝCH S FIBRILACÍ SÍNÍ A VYSOKÝM RIZIKEM TROMBOEMBOLIE

V. Zdráhalová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Embolická cévní mozková příhoda je nejzávažnější komplikací fibrilace síní (FiS).  Jednou z možností prevence  je mechanická okluze LAA.
Soubor nemocných a metodika: Analyzujeme soubor 45, u kterých jsme od roku 2004 provedli katetrizační okluzi  LAA zavedením balónkového okluderu(typy PLAATO, WACHMAN). Celý výkon se standardně provádí za kontroly jícnového echokardiografického monitorování (TEE).  Na našem pracovišti jsme ke kontrole zavádění použili k monitoraci výkonu intrakardiální echokardiografického vyšetření (ICE)  zavedením ultrazvukového katetru 8 resp. 10 Fr a to do pravé síně, koronárního sinu nebo výtokového traktu pravé komory. V 5 případech jsme použili 3D TEE.
Výsledky:  Ve všech 45 případech jsme mechanický okluder zavedli úspěšně. Výměnu za jinou velikost okluderu jsme i provedli v 19 případech. Kontrolu a měření velikosti LAA jsme prováděli opakovaným nástřikem kontrastu do dutiny LAA, TEE a ICE.  V následujícím období byl u tohoto systému pozorován leak menší než 3 mm u 4 nemocných. Ve dvou případech byl výkon komplikován srdeční tamponádou (vždy typ PLAATO) a v jednom případě embolizací okluderu do hrudní části descendentí aorty s časnou retrakcí okluderu (WATCHMAN). Ve všech ostatních případech byla dokumentována stabilní poloha okluderu jak s použitím TEE (3D) tak i ICE.Zobrazení ouška levé síně v dlouhé ose i přehledným zobrazením distální části bylo možné zvláště při použití projekcí z koronárního sinu a nebo z výtokového traktu pravé komory. U žádného nemocného jsme neprokázali intrakavitární trombus ani jedním typem ultrazvukového vyšetření.
U čtyř nemocných po implantaci PLAATO došlo k  drobné mozkové příhodě bez vývoje ložiskového nálezu na  CT mozku.
Závěr: Uzavíráme, že okluze LAA je přínosnou metodou u nemocných s FiS ve vysokém riziku tromboembolie. Prokázali jsme možnost použití  ICE  k monitoraci výkonu.