Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EKG ZMĚNY U SPORTOVCŮ. PŘEDSTAVUJÍ ST ELEVACE DIFERENCIÁLNĚ DIAGNOSTICKÝ PROBLÉM?

L. Goláň, M. Vítovec, G. Dostálová, S. Šimek, P. Kuchyňka, J. Lubanda, M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: ST elevace na EKG jsou častým nálezem u sportovců. Jedná se zpravidla o elevace konkávní a hodnotí se jako syndrom časné repolarizace neznamenající žádnou patologii. S ohledem na množící se případy náhlé smrti a požadavky sportovců na podrobnější kardiologické vyšetření nastává naléhavá potřeba zkoumání četnosti a významu tohoto jevu.
Soubor a Metodika: Vyšetřovanou populaci tvoří členové širšího výběru reprezentačního týmu orientačních běžců. Hodnotili jsme anamnézu, fyzikální vyšetření, EKG a transthorakální echokardiografii. Funkční testy včetně spiroergometrie byly provedeny na jiném pracovišti.
Výsledky: Vyšetřili jsme 42 jedinců (45% mužů) průměrného věku 23 let (13-56 let). Průměrná klidová srdeční frekvence byla 53 (rozpětí 35-72) za minutu a většina jedinců měla sinusovou bradykardii (81%). Při hodnocení EKG byla u 26 jedinců přítomna elevace ST na přední stěně (1-2 mm), v 62% konkávní a ve 38% konvexní imitující obraz subakutního nebo akutního infarktu myokardu. Častým nálezem byla neúplná blokáda pravého raménka Tawarova (58%) . Jiné převodní poruchy jsme nepozorovali. Všichni sportovci měli normální zátěžové testy vylučující ischemickou chorobu srdeční. Echokardiografie neprokázala přítomnost hypertrofie levé komory či jinou závažnou patologii u žádného jedince, častá byla dilatace pravostranných srdečních oddílů (64%) a dolní duté žíly (12%).
Závěr: EKG abnormality a dilatace pravostranných oddílů jsou u vrcholových sportovců časté. Souvisí pravděpodobně s adaptací oganismu na zátěž. Mají-li tyto změny nějaký prognostický význam, není zatím jasné. S ohledem na množící se případy náhlé smrti u sportovců je další výzkum tohoto jevu nutný.