Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TAMPONÁDA PERIKARDU JAKO OJEDINĚLÁ PŘÍČINA ZÁSTAVY OBĚHU PO TOTÁLNÍ GASTRECTOMII

B. Klementa, M. Hutyra , O. Klementová, P. Marcián (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíle: Účelem této kasuistiky je seznámení s možností vzniku tamponády srdeční jako málo frekventní příčiny zástavy oběhu po nekardiálním chirurgickém operačním výkonu - totální gastrektomii.
Princip: Nahromadění tekutiny v perikardiální dutině ve větším množství vede k srdeční tamponádě. Dochází ke zvýšení nitrosrdečních tlaků, progresivnímu omezení plnění komor v diastole s následným snížením tepového objemu a srdečního výdeje. Tento stav vyžaduje rychlou diagnostiku a okamžitou intervenci.
Kazuistika: Čtyřiapadesátiletý muž byl přijat do FN Olomouc na I. chirurgickou kliniku pro neoplazii žaludku. Po předoperační přípravě byla provedena totální gastrektomie. Za několik hodin po operaci náhle dochází k zástavě oběhu, kdy se po  krátké resuscitaci podařilo obnovit spontánní krevní oběh a bylo vysloveno podezření na možnou tamponádu. Urgentně byla následně zkušeným echokardiografistou diagnostikována tamponáda srdeční a rychle provedena perikardiocentéza  se zavedením CVK pod echokardiografickou kontrolou do perikardu. Celkový stav pacienta se po odsátí asi 380 ml hemoragického výpotku velmi rychle upravil, stav pacienta se v dalším průběhu dále postupně zlepšoval, po měsíci od provedení operačního výkonu byl v celkově dobrém stavu propuštěn domů.
Závěr: Pravděpodobná příčina vzniku perikardiálního výpotku u zmiňovaného pacienta byla chirurgická manipulace v okolí perikardu v průběhu rozsáhlejšího operačního výkonu, kdy pravděpodobně došlo k drobnému poranění perikardu. Srdeční tamponáda patří mezi reverzibilní příčiny zástavy oběhu. V dostupné literatuře jsme nenašli zcela shodnou kasuistiku, pouze ojedinělé publikované případy tamponády v souvislosti s nekardiálními operacemi. Nerozeznáme-li včas pooperačně vzniklou srdeční tamponádu, bude prováděná resuscitace vždy neúspěšná.