Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EMBOLIZACE TUMOROZNÍCH MAS RENÁLNÍHO KARCINOMU DO ARTERIA PULMONALIS ŘEŠENÁ URGENTNÍ KARDIOCHIRURGICKOU EMBOLEKTOMIÍ

P. Marcián, M. Gwozdziewicz, V. Lonský, I. Fluger, Z. Mikisková, L. Hubená (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Embolizace tumorozních mas renálního karcinomu je zřídka diagnostikována před operací a pouze v ojedinělých případech během operace (radikální nefrektomie). Cílem sdělení je upozornit na tuto raritní komplikaci urologické operace, zdůraznit klíčovou roli transesofageálního echokardiografického (TEE) vyšetření při diagnostice a popsat řešení vzniklé komplikace kardiochirurgickým týmem.

Metodika: Pacientka (56 let), indikována pro tumor renis l.dx. k radikální nefrektomii, během operace zjištěn objemný tumor zasahující do dolní duté žíly (DDŽ), při uvolnění renální žíly a odstranění tumoru z DDŽ dochází k poklesu krevního tlaku a saturace. Kardiochirurg po domluvě s kardiologem indikuje TEE s průkazem dilatace pravostranných oddílů, hypokinezou pravé komory (PK), v oblasti bifurkace plícnice zjištěn embolus, který sahá do pravé větve plícnice,  kterou kompletně obturuje. (obr.1)

Výsledky: Indikována urgentní operace navazující na ukončenou urologickou operaci, provedena embolektomie tumorozních mas (3x4x6 cm), čas výkonu 55 min. Po embolektomii dochází k rychlému zlepšení hemodynamiky, ústupu dilatace PK a zlepšení její  kinetiky. Pooperační průběh bez dalších komplikací, pacientka rehabilitující s dobře se hojícími ránami propuštěna 7.den po operaci do domácí péče.

Závěr: Přestože je intraoperační embolizace tumorozních mas renálního karcinomu raritní záležitostí s udávanou incidencí 1,49%, je její mortalita až 75%. Klíčové postavení při podezření na tuto diagnosu má TEE vyšetření, které dokáže přímo vizualizovat tumorozní emboly, popsat echokardiografické známky embolizace do plícnice a přispět zásadně k managementu časného provedení kardiochirurgické embolektomie, která umožní rychlou normalizaci hemodynamiky oběhu a výrazně zvýší šanci nemocného na přežití.

Obr.1.: Embolus tumoru v pravé větvi arteria pulmonalis (TEE)