Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IDIOPATICKÉ KOMOROVÉ TACHYKARDIE VE SPECIALIZOVANÉM CENTRU

M. Segeťová, P. Peichl, P. Hlivák, R. Čihák, V. Vančura, J. Bytešník, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Idiopatické komorové tachykardie (KT) vyskytují u pacientů bez strukturálního srdečního onemocnění. Cílem naší retrospektivní studie bylo popsat podíl jednotlivých forem idiopatických KT ve skupině nemocných referovaných k léčbě do specializovaného centra a ozřejmit možnosti jejich léčby.
Metody: Do souboru bylo z období 2005-2009 zařazeno 102 nemocných s idiopatickou KT nebo komorovou ektopií (51mužů, věk 50,2 ± 15,3 let, ejekční frakce levé komory 57 ± 6 %). Katetrizační ablace byla provedena za pomoci konvenčních mapovacích technik nebo elektroanatomického mapován u 61 nemocných (60%), případně za podpory intrakardiální echokardiografie u 21 nemocných (21%).
Výsledky: Idiopatická KT byla odstraněna u 82 % po prvním výkonu. Všechny výkony proběhly bez komplikací. Z výtokového traktu pravé komory pocházela arytmie u 50 pacientů (49%) a výtokového traktu levé komory v 8 případech (7,8%). U 12 nemocných byla ablace provedena přes kapsičku aortální chlopně (11,8%), dvakrát v oblasti aortomitrální kontinuity (1,96 %) a 10 krát z epikardiálního přístupu. U 3 nemocných bylo ložisko v bazální oblasti levé komory mimo aortomitrální kontinuitu a 3x v hloubce mezikomorového septa (2,9%). V 8 případech se jednalo o KT z převodního systému (7,8%) a u 6 nemocných byl fokus bez predilekční lokalizace. V průběhu následného sledování (26,7±15,8 měsíců) nebyly u 78 nemocných dokumentované žádné KT ani symptomatické komorové extrasystoly (76,5%). U 18 pacientů bylo nutné výkon opakovat (17,6%), u 9 kvůli rekurenci arytmie a 9 krát pro odlišnou lokalizaci fokusů; 6 krát v kapsičce aortální chlopně a 3 krát epikardiálně.  
Závěr: Spektrum idiopatických KT je široké, včetně epikardiálního uložení, a místo jejich vzniku lze odhadnout z analýzy 12svodového EKG záznamu. Katetrizační ablace umožňuje bezpečné odstranění arytmie ve vysokém procentu případů.