Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE EPIKARDIÁLNÍM PŘÍSTUPEM S VYUŽITÍM ROBOTIZAČNÍHO SYSTÉMU

P. Neužil, J. Petrů, Š. Černý, J. Škoda, L. Šedivá, T. Svoboda, M. Mlček, V. Hrachovina, O. Kittnar (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační ablace se v současné době provádí převážně endokardiálním přístupem a pouze v ojedinělých případech převážně u komorových tachykardií je nutný epikardiální přístup. Katetr je zaváděn po provedené  subxiphoidální punkci neseparovaného perikardu.
Metoda: V našem sdělení popisujeme nový systém hybridního zákroku s možností zavedení robotizovaného ramene s přímou vizualizací pomocí endoskopu a dálkovým naváděním mapovacího katetru systému CardioRobotics Inc.  Na zvířecím modelu u prasat (samice 50 -60  kg) jsme v celkové anestezii chirurgickou cestou provedli preparaci subxiphoidálního okna a zavedli flexibilní rameno spolu s endoskopem a fixovaným ablačním katetrem do oblasti perikardiálního vaku. Cílem bylo provést elektroanatomickou potenciálovou mapu epikardu s následnou aplikací ablačních lézí pomocí proplachového katetru Navistar Thermocool (Biosense-Webster) a s využitím tohoto systému ověřit možnost provádění katetrizační ablace epikardu.
Výsledky:  Přímou vizulizací jsme dálkově řízenou navigací bez použití rtg skiaskopie zavedli úspěšně flexibilní robotizační rameno rameno u všech biomodelů. U dvou zvířat jsme nejdříve ověřili dostupnost základních oblastí komorového myokardu. U dalších třech biomodelů byla zhotovena elektroanatomická mapa komorového epikradu a ověřen dostatečný kontakt a stabilita katetru.  Následně byly aplikovány ablační léze s pomocí proplachového katetru a monitorována teplota, odpor a výkon během jednominutových aplikací. Byla sledována doba mapování, stabilita robotizačního ramene a kvalita ablační léze.
Výkon jsme úspěšně dokončili ve všech pěti případech, s dostupností všech segmentů komorového myokardu.
Závěr: Na zvířecím modelu jsme ověřili možnost efektivního provedení ablačního zákroku pomocí robotizačního ramene systému Cardiorobotics přímou endoskopickou vizualizací bez použití rentgenové skiakopie