Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÝ PŘIPAD PACIENTKY SE ZNÁMKAMI PŘEVÁŽNĚ PRAVOSTRANNÉ KARDIÁLNÍ DEKOMPENZACE ZPŮSOBENÉ TĚŽKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ JAKO NÁSLEDEK KOMBINACE VELMI OBJEMNÉ DILATACE JÍCNU PŘI ACHALÁZII A CHRONICKÉ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOCI

F. Lehar (Brno)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Přičiny pravostranného srdečního selhání mohou být variabilní a v terapii je vždy nutné co nejdříve diagnostikovat vyvolávající příčinu a její následné odstranění.
V naší kazuistice uvádíme velmi neobvyklou příčinu podílející se na vzniku pravostranné kardiální dekompenzace. 75-ti letá pacientka byla přijata na oddělení srdečního selhání I.IKAK FN u Sv. Anny v Brně pro dušnost při minimální námaze a se subakutně vzniklými typickými příznaky pravostranné kardiální dekompenzace. Dle EKG nekompletní blok pravého raménka, saturace O2 78%, v laboratoři pozitivita D-dimerů 1,341mg/l a hodnota NT pro-BNP 476ng/l. Dle echo srdce byl průkaz výborné systolické funkce LK (EF-65%), ale známky těžké plicní hypertenze s odhadovaným systolickým gradientem PK 75mmHg. Pro podezření na plicní embolizaci bylo provedeno CT angio plic, které ji vyloučilo. Jako vedlejší nález byla popsána masivní dilatace jícnu vyplňující značnou část hrudníku, roztlačující a stenózující bifurkaci hlavních bronchů a podílející se svým útlakem v oblasti hilu na zdokumentované plicní hypertenzi. Byla zavedena i.v. diuretická terapie s velmi dobrým klinickým efektem. Vzhledem k velmi těžké plicní hypertenzi proběhlo pneumologické vyšetření se závěrem chronické obstrukční plicní nemoci s hypotonickou dyskinezí trachey, středně těžkou restrikcí plic a globální respirační insuficiencí. GFS i pasáž jícnem prokázaly výraznou stagnaci nestrávené potravy. Po konzultaci s chirurgy bylo jednoznačně indikováno operační řešení – esophagocardiomyotomie,  které bylo pacientkou odmítnuto. S nastavenou plicní medikací a terapií srdečního selhání byla pacientka propuštěna do ambulantní péče. Za měsíc byla opět nutná hospitalizace pro kardiální dekompenzaci při fibrilací síní. V kazuistice jsme prezentovali obtížně řešitelnou raritní příčinu spolupodílející se na vzniku pravostranné kardiální dekompenzace.