Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATYPICKÁ KOMPLIKACE ELEKTRICKÉ KARDIOVERZE - EMBOLIZACE DO OBOU DOLNÍCH KONČETIN U 59TI LETÉ PACIENTKY - KAZUISTIKA

Z. Kupková, L. Musilová, V. Fišerová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

V tomto sdělení bychom chtěly prezentovat případ 59ti leté nemocné s  ischemickou chorobou srdeční, ischemickou kardiomyopatií s EF levé komory 25 - 30 %, stp. akutním infarktu myokardu, přechodně zvažována indikace k ortotopické transplantaci srdce, po implantaci ICD z primární prevence náhlé srdeční smrti. Přijata do nemocnice v místě svého bydliště pro septický stav při akutní endokarditis (Staphylococcus aureus), dle jícnového echa vegetace na elektrodě pravé komory. Stav komplikován embolizací do distálních tepen obou dolních končetin (DK) při paroxysmu fibrilace síní (FiS) vzniklé po nasazení Dobutaminu z důvodu hemodynamické nestability. FiS vertována elektrickou kardioverzí (EKV) s následným vznikem náhlé ischemie obou DK, pravděpodobně na základě embolie. Není jasná lokalizace embolu.

Na naše pracoviště přijata pro explantaci přístroje. Dále provedena amputace transmetatarzálního skloubení pravé DK pro gangrénu, výkon a další hojení bez komplikací. Dle chirurga výhledově nutná amputace distálních článků i levé DK. Během hospitalizace zachycen běh nesetrvalé komorové tachykardie, navýšena dávka betablokátorů. Po té bez záchytu arytmie či pauzy. Po antibiotické terapii ( Prostaphllin, Gentamicin, Unasyn, Ciphin) pacientka afebrilní, negativní hemokultury. Zahájena rehabilitace a po stabilizaci stavu pacientka přeložena zpět na chirurgické oddělení v místě svého bydliště.

Tímto sdělením jsme chtěly poukázat na to, že nelze podcenit riziko vzniku komplikací i přes veškerá provedená vyšetření před EKV.