Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHIRURGICKÁ MINIINVAZIVNÍ KRYOABLACE LEVÉ SÍNĚ. REÁLNÁ ALTERNATIVA KATETRIZAČNÍ ABLACE PERZISTENTNÍ A PERMANENTNÍ FIBRILACE SÍNÍ?

Š. Černý, M. Michel, J. Petrus, J. Petrů, P. Neužil, M. Táborský (Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Katetrizační ablace dosahuje v léčbě paroxysmální fibrilace síní (FS) výborných výsledků. U perzistentní a permanentní FS jsou výsledky katetrizačních ablací méně uspokojivé.  Další léčebnou možností je chirurgická miniinvazivní endokardiální kryoablace.
METODY:  Retrospektivní zhodnocení vlastního souboru. Kryoablace levé síně (LS) byla provedena za použití mimotělního oběhu a kardioplegické zástavy srdce cestou minitorakotomie (n=18) nebo kompletně torakoskopicky za použití robotického systému Da Vinci® (n=1).
VÝSLEDKY:  V období od 7/2008 do 1/2010 jsme provedli  19 chirurgických ablací FS. Jednalo se o 17 mužů a 2 ženy s průměrným věkem 57,2 ± 7,25 let (rozpětí 47 – 76 let).  U 16 pacientů (84%) byla předoperačně FS klasifikována jako permanentní a u 2 pacientů (10,5%) jako perzistentní. Všichni nemocní měli FS bez strukturálního postižení srdce.  Průměrná doba trvání arytmie před zákrokem byla 82,6 ± 98,8  měsíců (rozpětí 9 – 432 měsíců ). 7 pacientů (36,8 %) mělo předoperačně nejméně jednu katetrizační ablaci FS.  Nikdo z nemocných v nezemřel a nepozorovali jsme žádnou závažnější  pooperační komplikaci.  90% pacientů (17/19) opustilo nemocnici se sinusovým rytmem (SR) nebo pravidelným stimulovaným rytmem.  Průměrná doba sledování po výkonu byla 7,7 ± 4,6 měsíců (1-16 měsíců) a po 6 měsících mělo  při klinické kontrole  93% pacientů (13/ 14)  pravidelný rytmus.  
ZÁVĚR: Minimálně invazivní chirurgická kryoablace FS je reprodukovatelný, bezpečný a efektivní výkon. Umožňuje kromě ablace provést i další zákroky  (okluze ouška LS, uzávěr PFO , volumredukce LS). Krátkodobé výsledky jsou slibné a tato technika má potenciál stát se v některých indikacích alternativou katetrizačního ablace.  Indikace k tomuto zákroku však musí proběhnout na základě komplexního arytmologického vyšetření.  Podmínkou volby správné ablační strategie je vytváření center pro léčbu FS.