Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH SMYKOVÉHO NAPĚTÍ K VÝSKYTU ATEROSKLEROTICKÝCH PLÁTŮ U NEMOCNÝCH S TERMINÁLNÍM SELHÁNÍM LEDVIN

J. Malík, Z. Krupičková, V. Tuka, E. Chytilová, M. Mokrejšová (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Více než polovina nemocných s terminální fází chronického selhání ledvin (ESRD) umírá na kardiovaskulární onemocnění. Cévní postižení představuje kombinaci aterosklerózy a mediokalcinózy, léčba statiny bohužel na rozdíl od běžné populace nepřináší snížení mortality. Lokálním proaterogenním mechanismem známým z běžné populace je snížení smykového napětí  (WSS, wall shear stress).  Cílem této práce bylo zjistit vztah mezi WSS ve společné karotidě a výskytem aterosklerotických plátů v bifurkacích karotid u nemocných s ESRD.
Soubor a metodika: Bylo zařazeno celkem 35 pacientů s ESRD (19 žen, 17 diabetiků), dialyzovaných max. po dobu 1 roku, kteří přicházeli do naší nemocnice k založení cévního přístupu. Jako aproximace WSS byla zvolena smyková rychlost (WSR) vypočítaná z ultrasonografických dat podle vzorce: WSR = 4x rychlost /průměr tepny, zvlášť pro systolickou a střední rychlost toku krve (WSR max, WSR mean).  Levá a pravá společná karotida byly počítány dohromady. Jako ukazatel funkce endotelu byla použita aktivita von Willebrandova faktoru (vWf).
Výsledky: aterosklerotické pláty byly nalezeny u 53% bifurkací. Přítomnost plátu v bifurkaci byla spojena s nižší hodnotou WSRmax (380±150 vs. 500±190 s-1, p = 0.01. Hodnota WSRmax  byla nepřímo úměrná aktivitě vWf (r= -0.65, p=0.016).
Závěr: Snížená hodnota smykového napětí ve společné karotidě je spojena s endoteliální dysfunkcí  a s výskytem aterosklerotických plátů v bifurkacích karotid pacientů s ESRD.