Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

SROVNÁNÍ SCINTIGRAFIE PLICNÍ PERFUZE S LOW-DOSE CT A MDCT PLICNÍ ANGIOGRAFIE U PACIENTŮ S PODEZŘENÍM NA EMBOLII DO PLICNICE

O. Lang, M. Kamínek, I. Kuníková, J. Šprindrich (Praha, Olomouc)
Topic: Nuclear cardiology
Type: Presentation - doctors, 18th CSC Annual Congress
Presentation suggested for the block of CSC working group/professional society: PS Nukleární kardiologie

Úvod: Diagnostika embolie do plicnice je stále aktuální. V posledních letech se preferovanou zobrazovací metodou stala angiografie plicnice provedená na mnohodetektorovém CT (MDCTPA) přístroji. Scintigrafie plicní perfuze je v posledních letech interpretována spolu s nediagnostickým CT. Cílem naší studie bylo srovnat obě metody.

Metoda: Soubor zahrnuje 8 pacientů se suspektní embolií do plicnice, 6 mužů a 2 ženy průměrného věku 74 (38-88) let. Vedoucím klinickým příznakem byla dušnost. Scintigrafie plicní perfuze byla provedena pomocí 99mTc MAA, zobrazení metodou SPECT v kombinaci s low-dose CT. Plicní angiografie byla provedena ve stejný den na 128řadém CT.

Výsledky: Všichni pacienti měli při scintigrafii defekt perfuze interpretovaný jako embolie. Na MDCTPA byly prokázány defekty v náplni plicních cév u 5 pacientů, u 3 pacientů byl nález interpretován jako nepřítomnost embolie. Z nich měl 1 pacient typický segmentární defekt perfuze, 1 pacient měl drobný subsegmentární defekt perfuze a 1 pacient měl nesegmentární defekt perfuze na scintigrafii.

Závěr: Soubor pacientů je příliš malý pro generalizaci, nicméně se zdá, že perfuzní scintigrafie plic provedená metodou SPECT v kombinaci s low-dose CT má pro detekci perfuzních defektů větší senzitivitu než MDCTPA.