Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PÉČE O PACIENTA PO KORONAROGRAFICKÉM VYŠETŘENÍ NA KJIP – METODY KOMPRESE MÍSTA VPICHU

A. Šolarová, J. Stočesová (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Naše pracoviště je jediné PCI centrum v Plzeňském kraji s non-stop provozem. V roce 2009 bylo na KJIP hospitalizováno 1326 pacientů, zhruba 2/3 z nich pro akutní koronární syndrom (AKS).
Pro provedení koronarografie a event. následné perkutánní koronární intervence je potřeba zpřístupnit arteriální řečiště pacienta. V naší přednášce se zabýváme  metodami, které používáme k uzavření místa vpichu po výkonu, jejich výhodami a nevýhodami a možnými komplikacemi. V neposlední řadě popisujeme péči o nemocné s jednotlivými typy kompresivních postupů.
Při femorálním přístupu do tepenného řečiště je možné zvolit kompresi manuální, zavedení angio-sealu či přiložení femostopu na místo vpichu.
U pacientů s AKS je na našem pracovišti v současné době ve více než 80 % využíván radiální přístup, kdy je místo vpichu po výkonu komprimováno přiložením kompresního pásku (TR-band). Pro snížení rizika uzávěru a.radialis provádíme nyní standardně po návratu z katetrizačního sálu oxymetrický perfúzní test (tzv. perfúzní hemostáza) na vyšetřované končetině, dle potřeby i opakovaně, abychom redukovali sílu a dobu komprese. Stejný postup využíváme i u pacientů hospitalizovaných na jednodenním kardiostacionáři.
Péče o místo vpichu při radiálním přístupu je podstatně snazší a účinnější než při přístupu femorálním a je tak vítaná nejen pacienty, ale i zdravotnickým personálem.