Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMOROVÁ EKTOPIE Z ANTEROLATERÁLNÍHO PAPILÁRNÍHO SVALU

Š. Havránek, J. Šimek, D. Wichterle, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Idiopatická komorová ektopie je řešitelná katetrovou ablací. Fokus arytmie se nejčastěji nachází ve výtokovém traktu pravé komory nebo levé komory nebo souvisí s převodním systémem. Ablaci je zpravidla možné provést endokardiálně, případně přístupem z Valsalvových sinů aorty nebo cestou velké srdeční žíly. Jiné lokalizace fokusu jsou méně obvyklé.
Popis případu: 66-letý muž s ischemickou chorobou srdeční, po aortokoronárním bypasu s normální systolickou funkcí levé komory byl přijat k vyšetření symptomatických monomorfních komorových extrasystol z levé komory v bigeminické vazbě. Elektroanatomickým mapováním systémem CARTO byla identifikována relativně rozsáhlá oblast nejčasnější aktivace na laterální stěně levé komory. Příčinou byla propagace vzruchu z centra baze anterolaterálního papilárního svalu. K usnadnění mapování a dosažení ideálního kontaktu ablačního katetru s myokardem byla použita intrakardiální echokardiografie. Aplikace radiofrekvenční energie na anterosuperiorním aspektu  papilárního svalu terminovala arytmii.     
Závěr: Oblast úponu anterolaterálního papilárního svalu je méně obvyklou lokalizací fokusu idiopatické komorové ektopie. Přímá vizualizace pomocí intrakardiální echokardiografie zásadně usnadňuje navigaci a ablaci v této anatomicky složité oblasti.