Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ULTRAZVUKEM NAVIGOVANÁ ANESTETICKÁ BLOKÁDA PEKTORÁLNÍCH NERVŮ PŘI IMPLANTACI KARDIOSTIMULÁTORŮ A DEFIBRILÁTORŮ: PILOTNÍ HODNOCENÍ PROVEDITELNOSTI, BEZPEČNOSTI A EFEKTIVITY

O. Jiravský (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod a Cíl: Implantace kardiostimulátorů a defibrilátorů je již rutinní procedurou prováděnou v kombinaci lokální anestézie a intravenózní analgosedace. V rámci zvyšování efektivity a bezpečnosti implantace kardiostimulátorů jsme zkoumali proveditelnost ultrazvukem navigované blokády nervus pectoralis medialis a lateralis. Cílem bylo využít tuto metodu pro svodnou anestezii a zjistit, zda je pro zkušeného kardiologa s praxí v ultrazvukem navigované punkci snadné osvojit si tuto techniku.

Metoda: Pilotní studie zahrnovala 15 pacientů, u nichž byla provedena ultrazvukem navigovaná blokáda- nervus pektoralis medialis byl ataková mezi musculus pectoralis major a minor na úrovni 3. žebra a nervus pektoralis lateralis ( někdy také ozvačovaný jako longus) byl atakován mezi m.pectoralis minor a m. serratus anterior na úrovni 4.žebra. Zhodnocena byla bezpečnost, efektivita a snadnost osvojení techniky kardiologem.

Výsledky: Zjištění ukázala, že ultrazvukem navigovaná blokáda je snadno proveditelná, bezpečná ( 0% komplikací) a efektivní (100 % dosažení anetézie. Jako mimořádně vhodná se jeví pro implantace subkutánního kardioverteru defibrilátoru. Kardiologové s předchozí zkušeností s ultrazvukovou navigací ji snadno osvojili.

Závěr: Ultrazvukem navigovaná blokáda nervi pectorales představuje bezpečnou a efektivní alternativní metodu pro anestezii při implantaci kardiostimulátoru. Další rozšíření této praxe by mohlo významně přispět k lepší péči zvláště o pacienty při implantaci subkutánního kardioverteru defibrilátoru.