Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE KOMOROVÉ TACHYKARDIE U NEMOCNÉHO S TROMBEM V LEVÉ KOMOŘE

M. Hozman, P. Osmančík, D. Heřman, V. Kočka, P. Štros, Z. Moťovská, O. Richter, P. Toušek (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Přítomnost trombu v levé komoře je považována za kontraindikaci endokardiální katetrizační ablace komorové tachykardie. Existují nicméně data o proveditelnosti a relativní bezpečnosti endokardiální ablace u těchto pacientů.
Kazuistika: Předkládáme kazuistiku 77letého pacienta se známým chronickým trombem v poinfarktovém aneurysmatu přední stěny, který byl přijat pro setrvalou monomorfní komorovou tachykardii (SMKT). Terapie amiodaronem nebyla tolerována pro prolongaci QTc intervalu. Selektivní koronarografie neprokázala akutní koronární syndrom. Vzhledem k poruše nitrokomorvého vedení byl v rámci sekundární prevence náhlé srdeční smrti a resynchronizační terapie srdečního selhání implantován biventrikulární implantabilní kardioverter-defibrilátor (BiV-ICD). Pro rekurenci hemodynamicky netolerované SMKT byla indikována katetrizační ablace s periprocedurálně zavedenou cerebrální protekcí. Ablace byla vzhledem k noninducibilitě SMKT provedena substrátovým přístupem. Nedošlo k žádné komplikaci výkonu. Při měsíční kontrole nebyly v paměti BiV-ICD arytmické epizody.
Závěr: Tato kazuistika demonstruje nejen proveditelnost endokardiální ablace v levé komoře při přítomném trombu, ale také komplexní kardiologický management daného pacienta.