Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSRADIÁLNÍ PŘÍSTUP – VASKULÁRNÍ ANATOMICKÉ LIMITACE

O. Aschermann, M. Mates, P. Formánek, P. Kmoníček, K. Kopřiva (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl:zhodnotit úspěšnost a bezpečnost pravostranného transradiálního přístupu (TRA dx.) pro diagnostické a interveční výkony na koronárních tepnách v závislosti na věku nemocných.

Úvod:
Transradiální přístup začíná být často používanou alternativou k femorálními přístupu. Mezi výhody TRA patří zejména snížení výskytu krvácivých komplikací a zvýšení komfortu pro nemocné během a po výkonu. Mezi nevýhody, které jsou často uváděné zejména u starších nemocných patří přítomnost pokročilé aterosklerozy, významných kalcifikací, které představují technické obtíže a komplikují či znemožňují provedení TRA.

 Metody:Prospektivní  hodnocení 400 nemocných s TRA dx. V celém souboru a podskupinách rozdělených podle věku (< 70 let a ł70 let) byly sledovány následující parametry:
1. selhání TRA a nutnost konverze na femorální přístup pro anatomické poměry
2. čas od zavedení katétru do a.radialis do 1. nástřiku věnčitých tepen
3. skiaskopický  čas procedury
4. vyšetřitelnost obou věnčitých tepen 1.katetrem typu Tig
Jako vedlejší parametr bude sledována úspěšnost kanylace radiální arterie.

Výsledky/Závěr: Předběžné výsledky nasvědčují, že  v některých sledovaných parametrech jsou významné rozdíly u  podskupin nemocných rozdělených dle věku. V celém souboru naše nálezy korespondují s dříve publikovanými daty.       S ohledem na to, že ještě probíhá nábor nemocných budou definitivní výsledky prezentovány v době konání sjezdu ČKS v Brně  2010.