Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ABLACE FIBRILACE SÍNÍ PULSNÍM POLEM – PŘEHLED PROVÁDĚNÝCH KLINICKÝCH STUDIÍ V NNH

J. Petrů, V. Reddy, M. Funasako, P. Hála, J. Škoda, L. Šedivá, M. Chovanec, Š. Královec, P. Moučka, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod:
Katetrizační ablace fibrilace síní (FS) se za poslední dva roky posunula od RF proudu k ablaci pomocí pulsního pole (PFA). Technologický vývoj v tomto oboru je enormní. Cílem sdělení je představit probíhající klinické studie s PFA v našem centru.
Soubor, výsledky:
V našem centru od r. 2017 proběhlo/probíhá 19 studií zaměřených na ablaci FS pulsním polem s celkovým počtem 598 pacientů. Většina pacientů byla zařazena do zkoušek se systémem Farapulse (234 pac.) nebo Affera (171 pac.) V současné době pokračují tři randomizované studie s katetrem Farawave (Beat AF parox./persist. a PF SHAM). Se systémem Affera testujeme katetr SpherePVI k izolaci plicních žil (tč. zařazeno 49 pacientů).
GLOBE (Kardium) je sférický multielektrodový katetr k single shot izolaci PV s možnotí mapování. Probíhají dvě studie – PULSE EU (zařazeno 69 pac. s parox/perzist FS) a PULSAR (12 pacientů). Studie mají potvrdit bezpečnost, proveditelnost a efektivitu ve 12m sledování. Plánuje se nová generace systému.
Zajímavý koncept přináší systém Adagio Medical (kombinace PF a subterapeutické kryoablace – s cílem lepší stability katetru a penetrace PF energie). Pacienti s perzist FS (zatím 20) jsou randomizováni do větve PF nebo kombinace PF a kryoablace (PFCA). Délka výkonu 120 min (70-180), u 2 pac. došlo k recidivě FS.
Nejnovější testovanou technologií je systém Pulse Biosciences se single shot katetrem a mapováním CardioNxT. Jednotlivé pulsy jsou oproti jiným technologiím výrazně kratší, v rámci nanosekund (nsPFA)! Ablace byla zatím provedena u 5 pacientů s parox. FS. Docílení izolace plicních žil ve 100%, bez komplikací.

Závěr: Klinické zkoušky s pulsním polem jsou většinou zaměřené na bezpečnost, proveditelnost a efektivitu testované technologie. Díky preklinické práci se zkoušené technologie posléze dostávají do klinické praxe, tak jako v případě systému Farapulse a Affera.