Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OD ANAFYLAXE PO MYOKARDITIDU

S. Adamíková, J. Godava, T. Skokňa, M. Bakošová, T. Honek, R. Panovský, R. Roman, E. Ozábalová, P. Hude, H. Poloczková, J. Krejčí (Brno)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Eozinofilní myokarditida (EM) je vzácné onemocnění myokardu, jehož prevalence je mezi pacienty podstupující endomyokardiální biopsii (EMB) pro podezření na myokarditidu 0,1 %. Může mít řadu vyvolávajících agens, například některé léky, parazitární infekce, malignity, či některá systémová onemocnění a to zejména eozinofilní granulomatózu s polyangiitidou (EGPA).
Cíle a metody: Jedná se o kazuistické sdělení pacientky s myokarditidou, které byla diagnostikována EGPA.
Výsledky: Mladá pacientka byla přijata pro anafylaktickou reakci po podání metamizolu a diklofenaku. Pro dušnost, tlak na hrudi a elevaci kardiomarkerů byla nejprve na CT angiografii vyloučena plicní embolie, vyšetření však odhalilo oboustranné plicní infiltráty a lymfadenopatii levého hilu. Echokardiografické vyšetření ukázalo depresi systolické funkce levé komory (LK) na 35-40%, difúzní poruchu kontraktility, vysloveno podezření na perimyokarditidu. Toto podezření podpořil nález na MR srdce, který odkryl i četné tromby v LK. Laboratorně byla přítomna leukocytóza a eozinofilie. Následně byla doplněna EMB, histologicky potvrzena EM. Na podkladě výsledku EMB, přítomnosti astma bronchiale a nálezu plicních infiltrátů vysloveno podezření na EGPA. Tato diagnóza potvrzena na základě dalších vyšetření, započata terapie kortikosteroidy. Již bezprostředně po nasazení kortikoterapie došlo ke zlepšení systolické funkce LK. V dalším průběhu podáván Rituximab (monoklonální protilátka). Na kardiologické kontrole v lednu 2024 dochází k dalšímu zlepšení systolické funkce LK a vymizení trombů.
Závěr: Eozinofilní granulomatóza s polyangiitidou je vzácná diagnóza se svízelnou diagnostikou, jejíž incidence je 2-5 případů za rok na milion obyvatel. Kardiální postižení může být přítomno až v 62 % případů, u nichž je zároveň častější negativita ANCA.