Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ GLOBAL LONGITUDINAL STRAINU U PACIENTŮ PO PRODĚLANÉ PROTINÁDOROVÉ TERAPII PRO MALIGNÍ LYMFOM V ZÁVISLOSTI NA EJEKČNÍ FRAKCI LEVÉ KOMORY.

E. Řiháčková, L. Elbl, M. Řiháček, L. Bouček (Brno, Prostějov)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS


Úvod
Současná protinádorová chemoterapie maligních lymfomů má stále vysoký kardiotoxický potenciál, který se může projevit jak během léčby, tak i za dekády od ukončené onkologické dispenzarizace. Dlouhodobé sledování pacientů je esenciální k časnému odhalení pozdních kardiovaskulárních následků a zahájení adekvátní kardioprotekce. Brzké odhalení klinicky němého kardiovaskulárního poškození by mohlo vést k redukci kardiovaskulární morbidity následkem kardiotoxicity léčby. Cílem studie bylo vyhodnocení možnosti využití global longitudinal strainu (GLS) jako doplňujícího parametru k ejekční frakci levé komory (EFLK) při hodnocení kardiotoxicity. GLS je parametrem odvozeným ze speckle tracking a vyjadřuje longitudinální zkracování myokardu v procentech.

Soubor a metody
U 88 pacientů bylo po ukončení onkologické léčby maligního lymfomu s odstupem minimálně pěti let provedeno echokardiografické vyšetření s vyhodnocením EFLK a GLS. Medián věku v době vyšetření byl 40 let, 52 % pacientů byli muži. Průměrná délka follow upu byla 10 let (5-27).

Výsledky
Na základě EFLK byli pacienti rozděleni do dvou skupin: nižší normální EFLK (53-61 %) a vyšší normální EFLK (> 61%). Mezi oběma skupinami byl zjištěn staticky významný rozdíl GLS (u nižší normální EFLK 17.56 ± 3.2 vs 19.44 ± 2.9 u vyšší normální EFLK).

Závěr
GLS je citlivým parametrem k posouzení akutní subklinické kardiotoxicity. Dle novějších studií se ukazuje jeho robustnost i v případě chronické kardiotoxicity. Jeho rutinní používání je zatíženo velkou časovou a technickou náročností. Na základě dosavadních výsledků studie se jeví přínosné hodnocení GLS pro skupinu pacientů s EFLK mezi 53-61 %. Zjištění patologické hodnoty GLS v této skupině by mělo vést k posouzení potenciálního benefitu zahájení časné kardioprotektivní terapie a zintenzivnění follow-upu.
Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705).