Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXISTUJE VZTAH MEZI DÁVKOU MORTALITU-REDUKUJÍCÍ FARMAKOTERAPIE HFREF A JEJÍ HLADINOU V KRVI? - PILOTNÍ STUDIE

M. Lazárová, I. Kacířová, R. Uřinovská, J. Plášek, J. Dodulík, P. Šulc, E. Široká, J. Václavík (Ostrava)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod
Mortalitu redukující farmakoterapie HFrEF by měla být podána co nejdříve a co nejrychleji by měla být up-titrována do maximálně doporučených/maximálně tolerovaných dávek. Cílové dávky farmakoterapie HFrEF jsou odvozeny z klinických studií a jsou pro všechny pacienty stejné bez ohledu na věk, pohlaví, hmotnost apod.
Cíl
Analýza vztahu dávky a hladiny farmakoterapie HFrEF (betablokátory: metoprolol sukcinát, bisoprolol, carvedilol, nebivolol; MRA, ARNI)
Metodika
Pro analýzu byla použita retrospektivní data 81 pacientů s HFrEF (20 žen a 61 mužů). Medián EF LK byl 35 (25-34.5) %, medián LVEDD byl 60 (54-67) mm, medián věku byl 60 (50-71) let. Medián sTk byl 122 (107-135) mm Hg, medián dTk byl 75 (67-86) mm Hg, medián TF byl 75 (63-85), medián NT-pBNP byl 588 (303-1882) ng/l, medián hladiny sacubitrilu 25 (25-110) μg/l. U pacientů jsme provedli minimálně 3 klinické kontroly. Farmakoterapie (betablokátor, MRA, ARNI) byla při kontrolách up-titrována, bylo-li to možné, nebo upravena dle klinických parametrů. Následně byl statisticky hodnocen vztah mezi dávkou a hladinou uvedených léčiv.
Výsledky
U analyzovaného souboru pacientů jsme zjistili, že u zkoumané farmakoterapie HFrEF (betablokátor, MRA, ARNI) existuje lineární vztah mezi dávkou betablokátoru a jeho hladinou (viz obr.1, P=0.002), dále mezi dávkou sacubitril-valsartanu a hladinou sacubitrilu (sac r=0.62, val r= 0.63, P=0.029, P=0.025, viz. obr.2), hladina sacubitrilátu (metabolitu) s dávkou sacibitril-valsartanu nesouvisela signifikantně; u MRA jsme závislost mezi podanou dávkou a hladinou nenalezli.
Závěr
U analyzovaného souboru pacientů s HFrEF jsme u sledované farmakoterapie (betablokátor, MRA, ARNI) nalezli souvislost mezi dávkou a hladinou betablokátoru, u sacubitril-valsartanu pouze závislost s hladinou sacubitrilu. Je nutná další analýza a srovnání s klinickými ukazateli.