Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ SYSTÉMU CONTRABAND - NOVÉ METODY NEFARMAKOLOGICKÉ TERAPIE SRDEČNÍHO SELHÁNÍ - KAZUISTIKA

K. Koščová, P. Neužil, R. Vivek, F. Málek, M. Mates, K. Kopřiva, P. Doškář, T. Mráz (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Systém ContraBand je léčebná metoda pacientů se srdečním selháním, kteří jsou symptomatičtí i přes optimální medikamentózní terapii.


Implantát ContraBand je samorozvíjející se prostředek podobný stentu s dvojí kostrou, který se zavede zaváděcím katétrem přes femorální žílu do levé a pravé větve plicnice, čím se lokálně sníží vnitřní průměr tepen. To vede ke zvýšení systolického tlaku v pravé komoře a to následně může vést k posunutí mezikomorového septa blíže jeho přirozenější anatomické poloze a jeho podpoře pomocí protitlaku při systole levé komory.

65letá pacientka se známou ischemickou chorobou srdeční již po intervencích na koronárních tepnách v minulosti, s dysfunkcí levé komory s ejekční frakcí 20-25%, zajištěná ICD v rámci primární prevence náhle srdeční smrti od dubna 2023. Pacientka je po implantanci systému ContraBand v červnu 2023 v rámci nefarmakologické léčby srdečního selhání.

Pacientka je ve sledování již šest měsíců po výkonu se zlepšením klinickým obtíží a příznivými výsledky dle kontrolní zátěžové katetrizace.