Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ OKLUZE OUŠKA LEVÉ SÍNĚ – 20LETÁ ZKUŠENOST V NEMOCNICI NA HOMOLCE

M. Tousek, P. Hála, B. Chudiak, V. Lekešová, L. Šedivá, V. Reddy, M. Funasako, J. Petrů, T. Mráz, M. Prokopová, P. Neužil (Praha, New York, United States, Osaka, Japan)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod
Fibrilace síní je s prevalencí 1–2 % nejvíce zastoupenou setrvalou arytmií v dospělé populaci. Nejzávažnější komplikací této arytmie je vznik intrakardiální trombózy (ve více než 90 % případů v oušku levé síně – LAA) a následná kardioembolizační příhoda. Riziko ischemické cévní mozkové příhody je u pacientů s fibrilací síní zvýšeno až pětinásobně. Účinnou prevencí vzniku intrakardiální trombózy je antikoagulační léčba, která ale může být u některých pacientů kontraindikována. Katetrizační okluze ouška levé síně (LAAC) je jednou z možností, jak i přes ukončení antikoagulační léčby těmto nežádoucím příhodám předcházet.

Soubor a metodika
Soubor obsahuje 613 pacientů (61 % mužů), u kterých jsme v průběhu 20 let implantovali některý z 11 okluderů LAA.
Základní indikací k LAAC je kontraindikace k antikoagulační terapii. LAAC může být metodou prevence kardioembolie také u pacientů s recidivou CMP nebo vznikem trombu LAA i přes adekvátní antikoagulační léčbu. Pacienti jsou po LAAC klinicky sledováni včetně TEE kontrol ke zhodnocení pozice okluderu a vyloučení leaku nebo trombózy okluderu či jiných komplikací.

Výsledky
LAAC byla úspěšně provedena u 98,6 % pacientů. Velký leak (více než 5 mm) jsme zaznamenali u 0,7 % pacientů, trombózu na okluderu v 5,4 % případů. U 98 % pacientů je antikoagulační léčba dlouhodobě vysazena. Roční riziko cévní mozkové příhody nebo jiné kardioembolizační příhody je 1,9 % a roční riziko závažného krvácení 1,3 %.

Závěr
Za uplynulých 20 let se LAAC stala vhodnou alternativou medikamentózní antikoagulace v případě její kontraindikace u pacientů s fibrilací síní a vysokým rizikem kardioembolizační příhody. Výsledky z aktuálně probíhajících studií naznačují, že LAAC by v budoucnu mohla být alternativou i u pacientů, kteří kontraindikaci k antikoagulační terapii nemají.