Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ CT KORONAROGRAFIE K VYŠETŘENÍ PACIENTŮ PO CHIRURGICKÉ REVASKULARIZACI MYOKARDU (= PO CABG ).

I. Nykl, A. Vodzinská , L. Škňouřil, PhD (Třinec)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod a cíl : U pacientů po chirurgické revaskularizaci myokardu (= CABG) dochází v určitém čase od operace k zůžením nebo okluzím našitých by passů- především žilních. Vzhledem k novému vzniku bolesti na hrudi či dušnosti jsou tito pacienti tradičně vyšetřováni pomocí rekoronarografie ( = re SKG). Tato však u pacientů po CABG bývá  technicky složitější, časově náročnější s větší radiační zátěži a obecně více katetrizačními komplikacemi. S neustálým zdokonalováním CT přístrojů se však postupně objevuje možnost vyšetřovat symptomatické pacienty po CABG neinvazivním způsobem pomocí koronárního CT . A až na základě nálezu na koronárním CT, které znázorní jak nativní koronární řečiště tak i by passy, pak provést jakousi " triage těchto pacientů" s rozhodnutím, který pacient může být léčen konzervativně či který naopak má být směřován k invazivní re SKG s možností případné následné PCI intervence či re CABG.

Cílem naší práce je ukázat základní principy a přínosy vyšetření pacientů po CABG pomocí CT přístroje.

Metodika : Retrospektivně jsme zhodnotili malý soubor 20 pacientů po CABG vyšetřených v loňském roce v našem Kardiocentru Třinec Podlesí, které  patří mezi největší CT pracoviště provádějící CT koronarografie v ČR ( v r.2022 jsme provedli celkem 676 koronárních CT). Vyšetření u nás provádí 3 na CT vyškolení kardiologové ( ne RTG lékaři !) a  to na CT přístroji firmy Siemens Somatom Drive Dual Source 2x 128.

Výsledky a závěr : CT koronarografie provedená na moderních CT přístrojích dokáže spolehlivě znázornit i tepenné a žilní by passy. Případná následná SKG a PCI je na základě nálezů z CT provedena technicky snadněji, rychleji, bezpečněji s větším komfortem i pro pacienta. Prvotní vyšetřování pacientů po CABG pomocí CT má tak i dle našich malých zkušeností v souladu s závěry mezinárodní studie The BYPASS CTCA trial zr.2023 velkou budoucnost.