Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DYNAMICKÝ, NE IZOMETRICKÝ HANDGRIP ZKRACUJE ČAS DOBUTAMINOVÉ ZÁTĚŽOVÉ ECHOKARDIOGRAFIE

K. Mědílek, J. Hrečko, P. Pařízek (Hradec Králové, Hradec Kralove)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl
Dobutaminová zátěžová echokardiografie (DSE) je v porovnání s ostatními druhy zátěžové echokardiografie zatížena vyšším procentem nežádoucích účinků včetně poškození myokardu měřitelném hsTnT, závislém na délce testu. Vliv handgripu (HG) na délku DSE byl sledován ve studiích s izometrickým HG. Porovnání vlivu dynamického a izometrického HG na délku DSE nebylo doposud studováno.

Soubor a metodika
Bylo zařazeno 211 pacientů indikovaných k DSE. Pacienti byli randomizováni do 3 skupin: bez handgripu (bez HG, n=74), izometrický handgrip (izo HG, n=68) a dynamický handgrip (dyn HG, n=69). Dobutamin byl podáván v dávce 5-40 ug/kg/min., HG byl aplikován od dávky 20 ug /kg/min., atropin v dávce 100 ug v 1 min. intervalech od dávky dobutaminu 30 ug/kg/min. Po dosažení cílové tepové frekvence (TF) bylo pokračováno v DSE protokolu s cílem navýšení TF o cca 10 nad cílovou TF, poté bylo ukončeno podávání atropinu. Po získání projekcí na maximální zátěži byla ukončena infuze dobutaminu a podáván metoprolol 1mg v 1 min. intervalech do poklesu TF <100/min. Ze sledování byli vyloučeni pacienti, kteří při DSE nedosáhli cílovou TF, test byl ukončen předčasně pro vznik ischemie, nebo došlo ke vzniku nežádoucích účinků dobutaminu.

Výsledky
Skupiny byly porovnatelné v základních charakteristikách. (tab. 1) Čas do dosažení cílové TF, doba infuze dobutaminu a jeho maximální dávka, čas zotavení, celková délka DSE a délka HG byly ve skupině dyn HG statisticky významně kratší oproti skupině bez HG, což nebylo pozorováno ve skupině izo HG. Ve skupině dyn HG byla významně nižší četnost podání a dávka atropinu (tab. 2). Nebyla zjištěna významnější korelace mezi časem do dosažení cílové TF a hodnotou bazální nebo cílové TF (r=0.43, r=0.38). 

Závěr
Dyn HG, ale nikoliv izo HG zkracuje délku DSE. Bazální nebo cílová TF délku DSE neovlivňují.