Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POLYGLOBULIE JAKO NÁSLEDEK NEROZPOZNANÉ ZKRATOVÉ VADY

J. Látal, M. Kamasová, Z. Tüdös, M. Hutyra (Olomouc)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Polyglobulie je často nacházena u pacientů s vrozenou srdeční vadou. Prezentujeme kazuistiku mladého pacienta, u nějž byla zjištěna polyglobulie ve věku 16 let. Byl zevrubně vyšetřen včetně CT vyšetření, ale nebyla nalezena vyvolávající příčina a jedinou patologií byla hraniční saturace kyslíkem s Sp02 93-95%. Následně prodělal 4 cykly erytrocytaferézy.
Po dosažení dospělosti v souvislosti s přechodem do péče hematologa bylo vyšetření opakováno. Po podání kontrastní látky byl prokázán pravo-levý zkrat.

Opakovaná CT angiografie prokázala třetí větev plicnice, která atypicky ústila do levé síně. Následně byla provedena perkutánní okluze, po níž došlo okamžitě ke zvýšení saturace periferní krve až na 99%. Ačkoliv pacient před výkonem neudával žádné obtíže, po výkonu pozoroval zlepšení fyzické výkonnosti.

Závěr:
Přechod péče z dětského věku do dospělosti je obecně brát jako rizikový, nicméně v některých případech možnost nového pohledu může být i přínosná. V případě polyglobulie s hraniční hypoxemií je nutno vždy pomýšlet na možnost zkratové vady a provést echokardiografické vyšetření s podáním kontrastu.