Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE 2D SPECKLE TRACKING ECHOKARDIOGRAFIE A VZTAH K POZDNÍMU SYCENÍ MYOKARDU GADOLINIEM U DĚTSKÝCH PACIENTŮ S AKUTNÍ MYOKARDITIDOU.

M. Burešová, J. Pavlíček (Ostrava)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl.Speckle tracking echocardiografie je objektivní, neinvazivní, dobře reprodukovatelná echokardiografická technika, která přesně a citlivěji hodnotí kontraktilitu myokardu v různých srdečních segmentech a může tak pomoci identifikovat pacienty se subklinickou systolickou dysfunkcí levé komory. Cílem naší práce bylo provést speckle tracking echocardiografii levé komory u všech pacientů s myokarditidou a tento srovnat s nálezem magnetické rezonance srdce.

Soubor a metodika.Ke stanovení regionálního a globálního podélného napětí levé komory bylo nutné správné echokardiografické zobrazení dle konsensuálního dokumentu EACVI/ASE/Industry. K zobrazení regionálního podélného napětí myokardu levé komory a jejich rozdílů byl použit software pro 17 segmentový model, který následně generoval výsledky ve formě grafu Bull’s eye. Bylo vyšetřeno 20 pacientů. 6 dívek a 14 chlapců ve věkovém rozmezí 2 až 19 let.Snížení globálního podélného napětí levé komory bylo prokázáno u 65 % pacientů. Největší postižení bylo zaznamenáno v segmentu inferolaterálním,anterolaterálním,inferoseptálním a anteroseptálním. Magnetická rezonance srdce prokázala metodou LGE nejčastější postižení v anterolaterálním a inferolaterálním segmentu. U 13 pacientů došlo k postižení myokardu v rámci Syndromu multisystémové zánětlivé odpovědi asociované s SARS-CoV-2.

Výsledky.Porucha regionální kinetiky myokardu identifikovaná pomocí podélného napětí odpovídá popisovanému lokálnímu nálezu při magnetické rezonanci srdce.

Závěr.Analýza srdeční funkce pomocí speckle tracking echocardiografie poskytuje důležité diagnostické informace u dětských pacientů s akutní myokarditidou a zachovanou ejekční frakcí levé komory. Vzhledem k tomu, že tato technika vyšetření je neinvazivní metodou, je pro dětskou populaci velmi šetrná a v indikovaných případech by mohla nahradit magnetickou rezonanci srdce.