Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MALIGNÍ MELANOM S METASTATICKÝM POSTIŽENÍM SRDCE JAKO NEOBVYKLÁ PŘÍČINA KOMOROVÉ TACHYKARDIE.

H. Kassu, M. Kamasová, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: 

Maligní melanom je agresivní tumor, který často metastazuje do srdce často s nespecifickými příznaky. Uvádí se, že až 65% pacientů s maligním melanomem mají přítomné metastazy do srdce s tím, že jen u okolo 16% pacientů je to zachyceno antemortem. Často nespecifické příznaky jsou přisuzovaný základnímu onemocnění s metastázami do různých viscerálních organů. Zde uvádíme případ melanomu s kardiální metastázou jako neobvyklou příčinou komorové tachykardie.

Kazuistika: 

Jedná se o 80letého exkuřáka s metabolickým syndromem, s permanentní fibrilace síní který byl přijatý pro symptomatickou setrvalou komorovou tachykardii s tepovou frekvencí 230/min s nutností opakované defibrilace. Laboratorně bez iontové dysbalance. CRP a troponin jen lehce elevovány. Koronarograficky bez stenos koronárních tepen. Dále bylo zahájeno sycení amiodaronem bez recidivy KT a pacient byl hemodynamicky stabilní. Echokardiograficky byla zjištěna dobrá systolická funkce LK bez významnějších chlopenních vad, nad PK byl přítomen špatně ohraničený útvar vel. cca 70x40mm. Dle MR bylo vysloveno podezření na tumorózní formaci na laterální stěně PK velikosti 7x5x4 cm. Poté bylo doplněno PET CT kde byl přítomen ložiskový hypermetabolizmus glukózy ve stěně PK srdeční svědčící pro přítomnost viabilní nádorové tkáně. Vzhledem k dobré dostupnosti povrchových lymfatických uzlin indikován k biopsii uzlin. Biopsie uzlin prokázala maligní melanom, jednalo se tedy o metastatické postižení srdce. Pacient byl předán k dalšímu managementu na Onkologickou kliniku FNOL. Před dimisí byl pacient zajištěn 1D ICD ze sekundární prevence.

Závěr: 

Arytmie jsou časté klinické projevy u sekundárních tumorů srdce. Jeden z častých ale málo očekaváných tumorů s takovým projevem je maligní melanom. vzhledem k pokrokům v léčbě maligních melanomů v poslední dekádě se prognóza výrazně zlepšila.