Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBJEMNÝ SRDEČNÍ MYXOM S EMBOLIZACÍ DO KORONÁRNÍHO ŘEČIŠTĚ

L. Kadlecová Hartmanová, K. Mědílek, T. Kvasnička, M. Voborník, V. Stejskal, P. Pařízek (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

ÚVOD
Nádorová onemocnění srdce jsou vzácná. Ačkoliv je většina primárních srdečních nádorů histologicky benigních, všechny nitrosrdeční útvary mohou být potenciálně letální. Závažné komplikace mohou vznikat na podkladě arytmií, nitrosrdeční obstrukce nebo periferní embolizace. V některých případech se srdeční nádory projevují pouze nespecifickými systémovými příznaky.

POPIS PŘÍPADU
65letá žena byla přijata na naše pracoviště pro akutní infarkt myokardu (IM). Dva týdny před přijetím byla u pacientky nově diagnostikována fibrilace síní.
Při vstupním vyšetření pacientka udávala typické stenokardie, na EKG byly zobrazeny elevace ST úseku nad přední, laterální a spodní stěnou. Pacientka byla indikována k selektivní koronarografii (SKG). Při SKG byl zobrazen suspektní embolus v ramus interventricularis anterior (RIA) na rozhraní úseků RIA2 a RIA3. Pokus o aspiraci embolu nebyl úspěšný, po jeho posunutí do hrotové části RIA došlo k okamžité úlevě od bolesti. Následně bylo zahájeno podávání kangreloru s postupným obnovováním průtoku tepnou. Ostatní koronární řečiště bylo bez stenóz.
Vzhledem k suspektně kardioemboligennímu původu IM bylo doplněno vyšetření transesofageální echokardiografií, při kterém byl zobrazen objemný tumorózní útvar v levé síni prolabující mitrální chlopní do dvou třetin levé komory. Velikost útvaru naměřená při echokardiografii byla 95x28 mm. Pacientka byla indikována k exstirpaci tumoru. Histologicky byly zastiženy struktury srdečního myxomu.

ZÁVĚR
V našem sdělení popisujeme případ pacientky, u které došlo v krátké době k rozvoji fibrilace síní a akutního emboligenního infarktu myokardu jako specifických symptomů souvisejících se srdečním myxomem. Tumor byl chirurgicky odstraněn, výkon proběhl bez komplikací a pacientka byla předána do péče ambulantních specialistů.