Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DETEKCE SUBKLINICKÉ ATEROSKLERÓZY DOLNÍCH KONČETIN METODOU ABI (ANKLE-BRACHIAL INDEX)

A. Smékal, E. Křížová, E. Kovaříková, M. Táborský , J. Petřková (Olomouc)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Index kotník paže (ankle-brachial index, ABI) je neinvazivní diagnostická metoda k detekci subklinické aterosklerózy (ischemické choroby dolních končetin, ICHDK) s vysokou specificitou (96–100 %) i senzitivitou (79–95 %). Patologická hodnota pro detekci ischemické choroby dolních končetin je ABI ≤ 0,9. Její záchyt je podle literárních dat významný rizikový faktor zvyšující kardiovaskulární mortalitu a je také spojován s rizikem náhlého kardiálního úmrtí.

Soubor a metodika: V roce 2023 jsme provedli 267 vyšetření ABI (přístroj Boso ABI systém-100), u 118 žen a 149 mužů. Indikací k vyšetření pacientů byla diagnóza koronární aterosklerózy, významná porucha lipidového metabolismu a diabetes.

Výsledky: Průměrné ABI celého souboru bylo 1.0636 (vlevo 1.0699, vpravo 1.0573). Pacienti byli v 34 % kuřáci, častým rizikovým faktorem byl diabetes a hypercholesterolémie. U celkem 31 pacientů jsme naměřili hodnotu ABI ≤ 0,9 či neměřitelné hodnoty svědčící pro ischemickou chorobu dolních končetin. Tito pacienti byli častěji kuřáci/exkuřáci, a to více než v 50 % (16 z 31pac.). Prediabetes/DM byl přítomen u 45 % pacientů s ABI ≤ 0,9. 

Závěr: ABI je neinvazivní, rychlá metoda k detekci subklinické aterosklerózy dolních končetin. Ateroskleróza je generalizovaný proces, proto nález pozitivní ABI upozorní i na potenciální postižení jiných tepen (ICHS, stenoza/uzávěr karotid). Abnormální ABI je nezávisle asociováno se zvýšenou kardiovaskulární mortalitou. Metoda je využitelná k doplnění rizikové stratifikace a cílené individualizované intenzifikaci terapie, včetně ovlivnění rizikových faktorů aterosklerózy (kouření, diabetu).

Grantová podpora: MZ ČR – RVO (FNOl, 00098892) a IGA UP: LF_2024_005.