Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM HYBRIDNÍ PLICNÍ SCINTIGRAFIE U PACIENTŮ S DUŠNOSTÍ PO COVIDOVÉ PNEUMONII – KAZUISTIKA.

O. Lang, H. Lubanda (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Intersticiální plicní procesy (IPP, též fibrotizující plicní procesy) jsou imunopatologické procesy na úrovni intersticia plic, tj. v oblasti interalveolární, v alveolech a v peribronchiu. Zabraňují účinné výměně plynů na alveolo-kapilární membráně a vedou k respirační insuficienci. V posledním roce jsme se s tímto procesem setkávali u pacientů po prodělané covidové pneumonii.
Materiál a metoda: 59letý pacient byl odeslán na naše pracoviště k vyloučení embolie do plicnice. Byl vyšetřen na kardiologii pro otoky DK, vyšetření bylo uzavřeno jako chronická žilní insuficience bez kardiálního podílu na otocích. Kromě toho je pacient léčen 19 let v plicní ambulanci pro plicní fibrózu typu obliterující bronchiolitidy, klinicky má chronickou námahovou dušnost, echokardiograficky je bez známek plicní hypertenze či cor pulmonale.
Výsledky: Na plicní scintigrafii jsme prokázali vcelku homogenní distribuci perfuze i ventilace, takže jsme mohli embolii do plicnice vyloučit. Na nízkodávkovém nediagnostickém CT jsme zachytili výrazné parenchymové intersticiální změny se smíšenou denzitou až voštinovitého charakteru. Podobný nález často nacházíme u pacientů po prodělané covidové pneumonii. Dokládá intersticiální charakter poškození plíce bez významné změny distribuce perfuze i ventilace a vysvětluje klinicky přítomnou dušnost.
Závěr: Hybridní plicní scintigrafie u pacientů po covidové pneumonii může vysvětlit příčinu dušnosti i při spolehlivém vyloučení možné embolie do plicnice průkazem intersticiálních parenchymových změn.