Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT A PŮVOD EMBOLIZACÍ ZACHYCENÝCH DO CEREBRÁLNÍ PROTEKCE V PRŮBĚHU VÝKONU TAVI

S. Heller, D. Zemánek, I. Vítková, T. Kovárník (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Výskyt CMP po TAVI je udáván u 1-3 % výkonů. Dvouletá mortalita u pacientů, kteří neprodělali CMP, je 19,8 %, oproti tomu pacientů po CMP je 83,3 %. Výskyt nových němých ischemických ložisek je dle metaanalýzy 26 studií 77,5 %. V naší studii jsme analyzovali obsah cerebrální protekce užité během výkonu s cílem zjištění četnosti a druhu materiálu zachyceného během TAVI.
Metodika: Pacientům podstupujícím TAVI byla radiálním přístupem zavedena cerebrální protekce Sentinel (výrobce Abbott). sestávající ze dvou košíčků zavedených do truncus brachiocephalicus dexter a arteria carotis comunis sinistra. Ve studii byly implantovány jak samoexpandabilní tak selfexpandabilní chlopně. Po ukončení výkonu byly košíčky odeslány k histologickému vyšetření na Ústav patologie VFN.
Výsledky: Celkem bylo zařazeno 34 pacientů s analýzou provedenou u 26 pacientů, celkem tedy byla analyzováno 52 košíčků.Z tohot celkového počtu bylo pouze 16 košíčků (30,7 %) bez materiálu, 22 (84,6 %) pacientů mělo zachycený materiál alespoň v jednom z košíčků a 14 pacientů (53,8 %) mělo materiál v obou košíčcích. Embolizovaný materiál byl ve 26 případech (69 %) vazivová tkáň, v 5 případech (13 %) kalcifikace a ve 3 případech (8 %) koagulum. Cholesterol a část chlopně se oboje vyskytly ve 2 případech (5 %). Průměr zachyceného materiálu byl 0,98 mm a maximální 3,2 mm.
Závěr: Z celkového počtu 26 pacientů byl u 18 z nich (69,3 %) prokázán zachycený materiál alespoň v jednom z košíčků, což poukazuje na vysokou četnost mikroembolizací. Z histologického hlediska byla dominující materiálem vazivová tkáň.