Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONZERVATIVNÍ LÉČBA MYKOTICKÉ INFEKČNÍ DEVICE ENDOKARDITIDY V TERÉNU TROMBÓZY ZDVOJENÉ HORNÍ DUTÉ ŽÍLY

T. Víchová, T. Kníže, J. Koperdáková, H. Jordáková, M. Müllerová, J. Weichet, H. Línková (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod
Aspergilová mykotická infekční endokarditida (AIE) je vzácné oportunní onemocnění spojené se závažnými komplikacemi a vysokou mortalitou. Incidence AIE stoupá v důsledku rostoucí frekvence implantace cizích materiálů, jako jsou kardiostimulátory či chlopenní náhrady a rovněž vzestupem užívání imunosupresiv. Jelikož AIE postrádá většinu typických charakteristik infekční endokarditidy, jako je horečka či pozitivita hemokultur, diagnóza je většinou pozdní, často post-mortem.

Metodika a výsledky
Uvádíme případ 71- letého pacienta s chronickou trombózou horní duté žíly (HDŽ) vpravo, který byl přijat rok po reimplantaci kardiostimulátoru cestou perzistující HDŽ vlevo. Pacient udává několik týdnů trvající subfebrilie a slabost, hemokultury jsou negativní. Jícnová echokardiografie prokazuje trombózu HDŽ s mobilní složkou propagující se do pravé síně, ve hmotách jsou zavzaty stimulační elektrody. Iniciujeme terapii vankomycinem, gentamicinem a rifampicinem a je provedena extrakce stimulačního systému komplikovaná rozvojem významné trikuspidální regurgitace (TR) pro poranění chlopně při extrakci. Z elektrod je vykultivován Aspergillus fumigatus, terapie změněna na antimykotickou v kombinaci vorikonazol a amfotericin. Imunodeficienci neprokazujeme, ale je diagnostikována trombofilie a trombóza žilního systému obou horních končetin. Pro výše uvedené je indikována konzervativní terapie. Přes antikoagulační léčbu progreduje trombóza v pravé síni a HDŽ vpravo s nutností lokální trombolýzy. Pacienta po stabilizaci stavu dimitujeme na p.o. terapii vorikonazolem - celkem 6 měsíců, trvale dabigatran. Dále je bez obtíží a známek recidivy IE, ale přetrvává významná TR a hraniční funkce pravé komory.

Závěr
Aspergilová IE je potenciálně smrtelné, obtížně léčitelné onemocnění. Lze-li, terapie zahrnuje agresivní chirurgickou léčbu a prolongovanou antimykotickou terapii.