Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍPAD MLADÉ ŽENY S PERIPARTÁLNÍ KARDIOMYOPATIÍ. SOUČASNÝ POHLED NA LÉČBU AGONISTY DOPAMINU

F. Koubek, M. Hutyra, J. Látal, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Peripartální kardiomyopatie (PPCM) je relativně vzácné onemocnění způsobující srdeční selhání v souvislosti s graviditou. Incidence choroby je v literárních pramenech uváděna přibližně v rozmezí od 1:300 do 1:10000 s výraznou geografickou a etnickou variabilitou. Etiologie a patofyziologie tohoto onemocnění není dosud přesně objasněna. Existuje několik teorií, z nichž každá akcentuje jiné mechanismy vzniku (např. genetické, zánětlivé, angiogenní či hormonální). Zatím tedy patrně hovoříme o heterogenní skupině srdečních chorob, kde snížená ejekční frakce levé komory s projevy srdečního selhání jsou pouze obecným důsledkem, podobně jako u řady jiných srdečních onemocnění.
Jedna ze zajímavých patofyziologických teorií hovoří o významném vlivu hormonu prolaktinu a jeho biologicky aktivních fragmentech. V této souvislosti je doporučována léčba antagonisty prolaktinu.
Tato kazuistika popisuje případ mladé ženy, u níž se časně po komplikovaném porodu dvojčat rozvinulo akutního srdeční selhání se sníženou ejekční frakcí levé komory. Pacientce byla podána standardní farmakoterapie srdečního selhání doplněná o bromocriptin – antagonistu prolaktinu. Klinický stav nemocné se zlepšil natolik, že byla po 2 týdnech propuštěna do ambulantní péče s minimální symptomatologií a rovněž echokardiografické vyšetření prokázalo částečné zlepšení ejekční frakce levé komory.