Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SYMPTOMATICKÁ SINUSOVÁ BRADYKARDIE PO LÉČBĚ VYSOKÝMI DÁVKAMI KORTIKOSTEROIDŮ

T. Kvapil, M. Pumprla, E. Kociánová, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

1 - Prezentace pacienta
45letá pacientka byla přivezena na oddělení urgentního příjmu s dušností, únavou a pocitem tlaku na hrudi se sinusovou bradykardií 35/min (viz obrázek 1). Její symptomy korelovaly se srdeční frekvencí a cítila úlevu, při nárůstu frekvence nad 40 tepů za minutu. V chronické medikaci užívala pouze PPi. Pacientka se léčí s roztroušenou sklerózou. Z důvodu zhoršení příznaků roztroušené sklerózy byla indikovaná k léčbě pulzy kortikosteroidů, skládající se z 1 g methylprednisolonu denně i.v. Léčebný cyklus musel být druhý den ukončen kvůli bradykardii. 

2 - Počáteční zpracování

Transtorakální echokardiografie byla provedena s normálním nálezem. Pacientka byla kontinuálně telemonitorovaná s nejnižší frekvencí 35 tepů za minutu (viz obrázek 2). S další léčbou bradykardie byl konzultován kardiolog.

3 - Diagnostika a léčba

Při příjmu na kardiologické oddělení byla pacientce monitorováno EKG, ale k implantaci kardiostimulátoru jsme nepřistoupili, protože jsme zvažovali podání 1 g metylprednisolonu jako možnou etiologii, a tedy potenciální reverzibilní příčinu bradykardie.
Následující den hospitalizace se srdeční frekvence zvýšila a pacientka popsala úlevu od symptomů. Čtvrtý den jsme asymptomatickou pacientku dimitovali s normální srdeční frekvencí (viz obrázek 3). Doporučili jsme zvýšenou opatrnost při dalším podávání glukokortikoidů.

4 - Sledování

Za 3 dny po propuštění pacientka přišla na kontrolu k ověření normální srdeční frekvence. Pacientka neměla po propuštění žádné příznaky bradykardie a nález na EKG byl normální.

5 – Závěr

V této kazuistice popisujeme bradykardii po pulzním podání intravenózních kortikosteroidů v rámci léčby relapsu roztroušené sklerózy. Doufáme, že tento případ poslouží jako připomínka tohoto potenciálně nebezpečného a vzácného nežádoucího účinku.