Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

UZÁVĚR EKTATICKÉ ACD JAKO PŘÍČINA AKS PŘEKVAPIVĚ BEZ ST ELEVACÍ

R. Nykl, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Prezentace vrozené abnormality koronární tepny zjištěné při katetrizačním vyšetření při AKS

Soubor: Jedná se o případ 52letého pacienta, který byl referován ze spádového pracoviště jako suspektní AKS (15 hodin přetrvávající typická bolest, pozitivita cTn, EKG ale bez ischemických změn). Byl zvykle zaléčen, převzat na katetrizační sál v hemodynamicky stabilním stavu s trvající bolestí i přes podávaná analgetika. Bylo provedeno SKG se zcela negativním nálezem v povodí ACS a uzávěrem proximální velmi ektaticky změněné ACD. Zahájena zvyklá PCI, průchod koronárním vodičem do předpokládané periferie ACD volně, bez obnovy toku. Provedena opakovaná trombaspirace, odsáto asi 20 drobných trombů, opět bez obnovy toku. Podány 2 bolusy integrilinu. Obnovení flow se daří až dilatací NC balónkem v místě uzávěru, při kontrolním nástřiku v periferii tepny znatelný únik kontrastu – původně suspekce na perikardiální výpotek, proto ihned echokardiografické vyšetření, které ale bez nálezu v perikardu, EFLK v normě, dokonce bez zjevné poruchy kinetiky. Pokračováno v PCI, místo uzávěru ošetřeno po určité diskuzi (značný nepoměr velikostí tepny před (průměr 8mm) a za uzávěrem) velkým DES (5mm), který ještě postdilatován 5mm NC balónkem na 28 atmosfér. Následně distálněji s minimálním overlapem 4mm DES, finální výsledek samotné PCI dobrý. Při finálních nástřicích zjištěn zkratový tok z periferní části ACD do vena cordis media, což je přepokládaný důvod enormní dilatace proximální části ACD. Pacient po výkonu s ústupem obtíží, zvykle zaléčen, dobře zvládnut i dominantní IM pravé komory. 

Závěr: I přes velký nepoměr v diametru proximální části ACD a stentovaného úseku dosaženo perfektního angiografického výsledku, pacient 

po 4 dnech v dobrém stavu dimitován. Zkratový tok neměl na průběh aktuní prezentace chronického koronárního syndromu vliv.