Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYOKARDIÁLNÍ POSTIŽENÍ PREDIKUJE HORŠÍ PROGNÓZU A MORTALITU U PACIENTŮ PO AKUTNÍ ISCHEMICKÉ CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODĚ.

M. Mihalovič, P. Mikulenka, H. Línková, T. Peisker, I. Štětkářová, P. Toušek (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Zvýšená hladina NT-proBNP a Troponinu u pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou (AIS) mohou naznačovat zvýšený srdeční stres, který může být asociován s horším klinickým výsledkem a vyšší mortalitou. Naším cílem bylo popsat vztah mezi elevací NT-proBNP a vysoce senzitivního srdečního troponin I (hs-cTnI) se závažností cévní mozkové příhody a prognózou pacientů.

Metodika: Do naší prospektivní studie byli zařazeni pacienti po AIS. Vzorky krve byly odebrány v době přijetí, 24 a 48 hodin později pro stanovení NT-proBNP a hs-cTnI. 12-svodové EKG bylo získáno v době přijetí, o 24 a 48 hodin později. Klinická data, funkční výsledek (NIHSS, mRS 90day) a mortalita (30, 90 den a 1 rok) byly zhodnoceny mezi skupinami podle hladin NT-proBNP (NT-proBNP ≤ 125 pg/ml; >125 a ≤450 pg/ml; >450 pg/ml) a dle hs-cTnI byli rozděleni do 3 skupin: bez postižení, chronické postižení a akutní postižení podle čtvrté univerzální definice infarktu myokardu (IM).

Výsledky: Pacienti byly zařazování mezi 8/2020-8/2022 (217 pacientů ve skupině hodnotících hs-cTnI, 177 pacientů v skupině hodnotících NT-proBNP ). V analýze jsme pozorovali souvislost mezi zvýšeným NT-proBNP a hs-cTnI s nepříznivým klinickým výsledkem mRS v 90.dni a s úmrtím ve 30.dni a 90.dni (Tabulka 1). Analýza přežití ukázala, že mortalita byla významně vyšší u pacientů se zvýšeným NT-proBNP a elevací hs-cTnI (Obrázek 1 a 2). Dále jsme pozorovali asociaci se závažností AIS hodnocenou NIHSS. V EKG analýze jsme prokázali signifikatně vyšší výskyt inverze T vlny, deprese ST segmentu a prodloužení QTc u pacientů se zvýšeným NT-proBNP a hs-cTnI

Závěr: Výsledky naznačují, že zvýšený NT-proBNP a hs-cTnI je spojen se závažností iktu, nepříznivým funkčním výsledkem a krátkodobou mortalitou.