Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORONÁRNÍ-SUBKLAVIÁLNÍ STEAL SYNDROM JAKO NEOBVYKLÁ PŘÍČINA AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU

P. Baľa (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod
Koronární-subklaviální steal syndrom je vzácna a život ohrožující komplikace chirurgické revaskularizace myokardu. Je definován jako ischemie myokardu způsobená obrácením krevního toku ve štěpu z levé mamární tepny (LIMA) po konstrukci koronárního bypassu. Jeho nejčastější příčinou je významá stenóza nebo uzávěr podklíčkové tepny vlevo (LSA) proximálně od odstupu LIMA. Tlakový gradient mezi koronárním řečištěm a podklíčkovou tepnou umožní obrácení toku v LIMA, která pak v podstatě funguje jako kolaterální zásobení levé horní končetiny. Může se prezentovat různými formami jako stabilní angina pectoris, akutní koronární syndrom nebo maligní komorové arytmie. V práci popisujeme kazuistiku pacienta s tímhle syndromem.


Kazuistika 

77 letý pacient s generalizovanou aterosklerózou po infarktu myokardu a chirurgické revaskularizaci myokardu ((našití levé mamární tepny (LIMA) na ramus interventricularis anterior (RIA), žílního štěpu na ramus marginalis sinister)) byl hospitalizován pro akutní infarkt myokardu. Koronarografie prokázala steal fenomén v LIMA-RIA při významné stenóze arteria subclavia vlevo za odstupem z aortálního oblouku. Revaskularizace byla realizovaná pomocí karotikosubklaviálního bypassu.

Závěr

Vzhledem na trend k stále častějšímu využití LIMA v chirurgické revaskularizaci myokardu je nutné v případe perioperačního infarktu myokardu, resp. v případě recidívy anginóznych potíží v pooperačním období, myslet i na možnost signifikantnej stenózy levé podklíčkové tepny. Na významnou stenózu LSA může upozornit rozdílný TK na obou pažích (20 mm Hg). Stenózu LSA je možné diagnostikovat ultrazvukem a potvrdit pomocí CT, MRI angiografie nebo digitální substrakční angiografie. Symptomatická stenóza LSA může být úspěšně řešená pomocí perkutánní transluminální angioplastiky s implantaci stentu či našitím bypassu.