Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EQUANU – PROFESNÍ A SPOLEČENSKÉ POSTAVENÍ SESTER V ČESKÉ REPUBLICE – PRVNÍ VÝSLEDKY LONGITUDINÁLNÍ STUDIE

D. Dolanová, J. Heczková, A. Pokorná (Brno, Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Úvod: Význam a důležitost profesního postavení sester se dlouhodobě skloňuje napříč odbornými společnostmi v České republice i celosvětově. Uvedenou problematikou se v rámci konzorcia NuPhaC (Nurse and Pharmaceutical Care) zabývá mezinárodní projekt EQUANU (Equality in societal and professional recognition of nurses / Rovnost ve společenském a profesním postavení sester), ve kterém je Česká republika zastoupena.


Cíl: Cílem projektu je analýza profesního a společenského postavení sester z pohledu odborné i laické veřejnosti ve vybraných Evropských zemích v období let 2022-2031. V předkládaném příspěvku budou prezentována data za rok 2023 získaná od sester (všeobecné/dětské/praktické) pracujících na území České republiky .


Metodika: Prospektivní longitudinální studie s využitím elektronického dotazníku pro sběr dat.

Výsledky: Pro prvotní analýzu vnímání vlastního profesního postavení sester v České republice byla po prvním roce projektu využita data 1088 sester pracujících v zdravotnických zařízeních v České republice (874 všeobecných, 119 dětských a 95 praktických sester). Úroveň profesního uznání vnímá majoritní část sester (73 %) jako velmi nízkou nebo spíše nízkou. Přestože více než 90 % sester považuje svou práci za zajímavou, u 40 % sester bylo nedostatečné uznání vlastní práce jedním z důvodů zvažování změny zaměstnání během posledních 3 měsíců.


Závěr: Na základě analýzy dat lze konstatovat, že mínění sester o úrovni svého vlastního profesního postavení není příliš vysoké. Posílení profesního postavení sestry a zatraktivnění její image by mohlo vést ke zvýšení zájmu o studium oboru praktická/všeobecná sestra, což by následně mohlo pomoci udržet v systému zdravotní péče dostatek kvalifikovaných pracovníků. Je nezbytné, aby bylo profesní postavení sester v období dalších let systematicky posilováno.