Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONSEKVENCE ODMÍTÁNÍ STATINŮ

P. Školková, J. Augustin (České Budějovice)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXII. Sjezd ČKS

Cíl: Léčba hypolipidemiky u pacientů, kteří odmítají léčbu statiny

Soubor a Metodika:
Ateroskleróza – historicky první zmínky o ateroskleróze. Etiologie a diagnostika. Rizikové faktory a možnosti jejich ovlivnění. Prevence a léčba. Báchorky a mylné názory pacientů pro odmítání statinů.

Kazuistika pacient K.K. narozen 1976 - hyperlipidemie, hypertenze, nadváha. Doporučovaná terapie, vývoj laboratorních vyšetření, změny EKG křivky, Pacient s velmi vysokými hodnotami cholesterolu, nesouhlas s léčbou statiny, ezetimibem. Vliv manželky (zdravotní sestry) na neužívání léků. Následná pozitivita troponinu a zásah RLP k urgentnímu převozu na kardiologii. Průběh hospitalizace a následná terapie.

Kazuistika M.M. narozen 1976 – hyperlipidemie, hypertenze, pravidelný dárce krve. 2018 závrativý stav, odeslán na neurologii. Na vyšetření nešel. Hypolipidemika neužíval. Vývoj laboratorních hodnot, tlakové zatížení při měření v ordinaci a při ambulantní monitoraci krevního tlaku. 10/2023 převoz RLP z práce pro CMP. Průběh hospitalizace a následná terapie.

Výsledky: Komparace laboratorních výsledků u pacientů užívajících statiny a u pacientů,kteří odmítají užívat jakákoliv hypolipidemika. Věkový průměr těchto pacientů je srovnatelný s
věkem pacientů uvedených v kazuistikách.


Závěr: Individuální celkové zhodnocení pacienta s hypecholesterolémií. Pečlivé a trpělivé vysvětlování důležitosti léčby s jasnými komplikacemi bez léčby. Přesvědčit rizikové pacienty o pozitivním významu statinů.