Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MODELOVÁNÍ VLIVU SUPERPOZICE VLN T A U NA QT INTERVAL – PILOTNÍ VÝSLEDKY

J. Řehoř, D. Pospíšil, M. Míková, T. Novotný, P. Kala, M. Malík (Brno, London, United Kingdom)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod

Superpozice vln T a U je fenomén, který může být pozorován v různých situacích, např. vlivem léčiv nebo u syndromu dlouhého QT intervalu (LQTS), či Andersen-Tawil syndromu.

Je-li fúze T a U vln výrazná, může být obtížné jejich rozlišení. Superpozice T a U vlny může být totiž chápána jako deformovaná T vlna, což může mít značný vliv na správné určení QT intervalu. Na našem pracovišti byl vyvinut software s grafickým uživatelským rozhraním (GUI) pro modelaci superpozice T a U vlny a pro znázornění vzájemných interakcí.

Metodika

Software byl vytvořen pomocí programovacího jazyka Python ve vývojovém prostředí Spyder. Pro ilustrativní účely bylo namísto nativních vzorků signálů využito Gaussovských křivek, které reprezentovaly vlny T a U. Pomocí těchto dat byla vytvořena superpoziční T-U křivka. Pro určení konců vlny T a superpoziční T-U vlny bylo použito metody tečen a prahování. Následně byla vypočítána hodnota delta rozdílem polohy odhadnutého konce vlny T a odhadnutého konce superpoziční T-U vlny.

Výsledky

Software umožňuje definovat řadu vstupních parametrů (pozice jednotlivých vln, amplitudy, šířky vln U, T, koeficienty špičatosti). Byla rovněž vytvořena možnost vykreslení 3D závislostí mezi pozicí vlny T, špičatostí vlny U (nebo šířky T vlny) a delta. Program pracuje automaticky, ale umožňuje i manuální zásah.

Závěr

Vyvinutý software poskytuje náhled, jak vlna U může ovlivnit určení konce vlny T, jehož nesprávná interpretace může vést k unáhleným závěrům ve stanovení QT intervalu se všemi konsekvencemi.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)