Cardio 365 - introductory page
not logged  
Change language:    

13LETÁ ZKUŠENOST S IMPLANTABILNÍMI SMYČKOVÝMI REKORDÉRY V KARDIOCENTRU KRAJSKÉ NEMOCNICE LIBEREC

J. Pidhorodecký, J. Černý, R. Polášek, T. Roubíček (Liberec)
Topic: a general field
Type: Presentation - doctors, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Implantabilní smyčkové rekordéry (ILR) se od roku 2010 staly neodmyslitelnou vyšetřovací metodou pomáhající kontinuální monitorací srdečního rytmu posoudit vztah mezi symptomy a arytmií a určit ideální terapeutický přístup k pacientovi. Implantabilní smyčkové rekordéry využíváme v Kardiocentru Krajské nemocnice Liberec od roku 2010 a to u pacientů s recidivujícími synkopami k vyloučení poruchy rytmu a k monitoraci pacientů s vysokým rizikem náhlé smrti srdeční. V naši práci jsem si dali za cíl analyzovat výtěžnost kontinuální monitorace srdečního rytmu u více jak 100 pacientů v posledních 13letech.
Metoda: Pomocí retrospektivní analýzy 100 pacientů, kteří podstoupili implantaci ILR během roku 2010-2019 (průměrná doba sledování 1208 ± 438 dnů, do roku 2023) jsme hodnotili procentuální výtěžnost záchytu významných arytmií u dvou skupin pacientů. První skupinou byli pacienti, kteří měli implantovaný ILR pro recidivující high risk synkopy/TLOC (přechodnou ztrátu vědomí). Druhou skupinou pacienti s vysokým rizikem náhlé smrti srdeční (HKMP, AVRC, Brugada sy., LQT sy, NIKMP).
Výsledky: Analyzovali jsme celkově 100 pacientů. 95 pacientů bylo implantováno pro recidivující high risk synkopy, z nichž byla zachycena významná bradykardie vedoucí k implantaci PCM v 36%. Tachyarytmie, které vedli k implantaci ICD nebo RFA byli zachyceny v 6%. U pacientů s implantovaným ILR k monitoraci pro vysoké riziko náhlé smrti srdeční byla tachyarytmie zachycena v 60%. Během monitorace srdečního rytmu došlo k úmrtí ve dvou případech na arytmickou příčinu a to vždy v případech, kdy pacient odmítl implantaci intrakardiálního zařízení (PCM/ICD).
Závěr: Naše retrospektivní analýza ILR ukázala záchytnost významných brady/tachyarytmií vedoucí k terapeutické intervenci ve více jak 40%, čímž ILR potvrzuje své významné postavení v rámci monitorace pacientů s recidivujícími synkopami a vysokým rizikem náhlé smrti srdeční.