Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

COMPARISON OF TWO DCCV ALGORITHMS - RATIONAL VERSUS MAXIMUM FIXED ENERGY (PROTOCOLENERGY TRIAL)

L. Rucki, O. Jiravský, R. Miklík, J. Chovančík, B. Szmek, M. Hrošová, I. Ranič, R. Špaček, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
Elektrická kardioverze (EKV) je používaná k obnovení sinusového rytmu (SR) u pacientů s fibrilací síní (FS). Aktuálně stále probíhá diskuse o optimální energii výboje, která se má při EKV použít. Neexistují jasná doporučení týkající se protokolu a energie podávaného výboje.

Cíl:
Cílem studie bylo porovnat účinnost a bezpečnost dvou algoritmů při EKV - Racionálního algoritmu (RA) a Maximum Fixed Energy (MFE). Energie prvního výboje u RA vycházela z retrospektivních dat z analýzy EKV provedených na našem pracovišti v posledních letech.


Soubor a metodika:
Do studie PROTOCOLENERGY bylo zařazeno 300 pacientů s FS podstupujících EKV. Pacienti byli randomizováni do dvou větví. U RA byl podán první výboj o energii 150 J. Při trvající FS byla energie dalších dvou výbojů 360 J. Ve větvi MFE byly podány až tři výboje, všechny o energii 360 J.
Primárním endpointem byl SR v první minutě po EKV a neurologické komplikace. Sekundárními endpointy byly kožní změny po EKV a bolest na hrudi následující den.


Výsledky:
Studie zahrnovala dvě větve po 150 pacientech. Průměrný věk byl 68 let a 66 % tvořili muži. Průměrný rozměr LK byl 47 mm a průměrná EF LK byla 54,2 %. Nejčastěji užívaným NOAC byl rivaroxaban (62,8 %) a nejčastějším antiarytmikem byl amiodaron (39 %).

SR po jedné minutě od EKV mělo 92,7 % pacientů ve větvi RA a 94 % pacientů ve větvi MFE (p=0,643). Výskyt SR po po dvou hodinách od EKV byl v obou větvích stejný (91,3 %). Neurologické komplikace se nevyskytly.
Zarudnutí kůže bylo častější ve větvi MFE (36 %) než v případě větve RA (19,3 %) (p=0,001).
Intenzita bolestí na hrudi následující den po EKV byla srovnatelná.


Závěr:
Studie PROTOCOLENERGY naznačuje, že oba algoritmy jsou bezpečné a účinné při dosažení SR během EKV. Přestože MFE byl účinnější, rozdíl nebyl statisticky významný. RA je ve srovnání s MFE spojen s nižším výskytem zarudnutí kůže.