Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ OKLUZE OUŠKA LEVÉ SÍNĚ – TÉMĚŘ 20LETÁ ZKUŠENOST V NEMOCNICI NA HOMOLCE

V. Lekešová, P. Hála, L. Šedivá, V. Reddy, M. Funasako, J. Petrů, T. Mráz, M. Prokopová, P. Neužil (Praha, New York, United States, Osaka, Japan)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Fibrilace síní je nejčastěji se vyskytující arytmií v naší společnosti.
Až 98% intrakardiálních trombů vzniká v oušku levé síně (LAA). V mnoha klinických i randomizovaných studiích bylo prokázáno, že katetrizační okluze LAA zamezuje vznik trombů. Cílem sdělení je prezentace našeho souboru nemocných, kterým byla provedena implantace okluderu LAA na našem pracovišti.
Metodika
Dlouhodobě sledujeme a analyzujeme soubor 602 pacientů (62% mužů, průměrný věk 73 let) s vysokým rizikem tromboembolie a krvácení, u kterých byla provedena implantace okluderu LAA na našem pracovišti od roku 2004.
Výsledky
Pacienty sledujeme 1, 6 a 12 měsíců po výkonu s kontrolní TEE ke stanovení pozice okluderu a k vyloučení možných komplikací. Celkem máme nasbíráno 1500 pacientoroků. Nitrosrdeční trombóza byla nalezena u 26 pacientů, 4,3 % z celkového počtu, a to u všech typů okluderů. CMP prodělalo 26 pacientů, což je 1,7% roční riziko. Hemoragická komplikace postihla celkem 16 pacientů, roční riziko 1,4%.
U 5 pacientů se nepovedlo implantovat okluder. U jednoho pacienta byla popsána pozdní asymptomatická embolizace, která byla zjištěna při kontrolní TEE. Následně byl proveden nekomplikovaný cévněchirurgický zákrok. Zaznamenali jsme pouze 1 úmrtí do 24 hodin a další 2 úmrtí do 30 dní od LAAC. Počet leaků je nevysoký a ve většině případů nemají klinickou relevanci, pouze 4 byly větší než 5 mm.
U nevýznamného počtu pacientů došlo k dalším nezávažným komplikacím, jako jsou komplikace v místě cévního vstupu aj.
Závěr
Okluze LAA se prokázala jako bezpečná a efektní prevence iCMP u vysoce rizikových pacientů jako účinná alternativa k medikamentózní antikoagulaci, a to odráží i v doporučených postupech, které reflektují mimo jiné výsledky studií, do nichž bylo aktivně zapojeno i naše kardiocentrum.