Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PFA X PFCA – KATETRIZAČNÍ ABLACE PERZISTUJÍCÍ FIBRILACE SÍNÍ - ADAGIO MEDICAL

J. Petrů, V. Reddy, M. Funasako, J. Škoda, L. Šedivá, Š. Královec, P. Hála, M. Chovanec, P. Moučka, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: 

Technologie Adagio Medical s užitím Ultra-Low Temperature Cryoablation na podkladě výsledků studie CryoCure2 obdržela v r. 2020 CE Mark. Preklinická data poukazují na výhody (např. redukce mikrobublin a stimulace svalů a bráničního nervu) při kombinaci ablace pulsním polem a kryoenergií. Cílem je představit probíhající klinickou studii hodnotící efektivitu a bezpečnost ablace kombinující pulsní pole s kryoenergií.

Metoda, soubor, výsledky:

Jedná se o prospektivní, multicentrickou, randomizovanou studii. Do studie jsou zařazeni pacienti s perzistující fibrilací síní (FS). Cílem je dosažení elektrické izolace plicních žil (IPV) a zadní stěny levé síně a event. ablace kavotrikuspidálního istmu. Randomizace je v poměru 1:1 do větve PF ablace (PFA) nebo kombinace PF a kryoablace (PFCA).

Adagio Medical System je komplexní technologie, její součástí jsou: konzole pro kryoablaci, konzole pro PF ablaci, PFCA katetr (do kterého se zavádí různě preformované stylety) a jícnová sonda (Esophageal Warming Balloon Catheter). PFCA katetr lze vizualizovat v elektroanatomické mapě. Systém používá bifázické pulsní pole s napětím až 2,4kV. V případě randomizace do větve PFCA je pulsní pole aplikováno na konci 60sec přimražení.
Do studie bylo zatím zařazeno 15 pacientů, první čtyři nemocní (roll-in) byli bez randomizace ošetřeni PFCA metodou. U všech pacientů (PFA i PFCA) byla úspěšně provedena IPV. Ve 13 případech i box zadní stěny. U jednoho pacienta byla úspěšně provedena PFCA mitrálního istmu, obtížná byla ablace kavotrikuspidálního istmu (nakonec dokončena RF katetrem). Závažné periprocedurální komplikace nebyly žádné.

Závěr:
Technologie Adagio Medical nabízí možnost kombinace energie pulsního pole a kryoablace ultranízkými teplotami při ablaci FS. Z iniciálních zkušeností se jeví obě modality (PFA i PFCA) procedurálně efektivní a bezpečné.