Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RADIOTERAPIE PRO KARCINOM MAMMY U PACIENTKY S IMPLANTOVANÝM BEZESVODOVÝM I ENDOVAZÁLNÍM KARDIOSTIMULÁTOREM – KAZUISTIKA

P. Bílek, L. Nečasová, J. Boček, A. Lička, H. Wünschová, R. Lohynská (Praha 4)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - technik, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod
Srdeční implantabilní přístroje (CIED) obsahují elektronické součástky, které může ionizující záření potenciálně poškodit nebo ovlivnit funkci CIED. Riziko je závislé na velikosti kumulativní dávky, dávkovém příkonu a přítomnosti neutronů.

Kazuistika

71letá pacientka po radiofrekvenční ablaci AV uzlu pro perzistující fibrilaci síní, zajištěná proti bradykardii jednodutinovým kardiostimulátorem (1D PM), dependentní na stimulaci, nyní léčena pro karcinom levé mammy, po mastektomii, po disekci levých axillárních uzlin a chemoterapii, byla indikována k vysoce rizikové radioterapii (RT) z hlediska poškození CIED ionizujícím zářením do oblasti levé axily a hemithoraxu. Dva přístroje se nacházely v přímém poli primárního svazku záření a pro prevenci selhání CIED byla pacientka zajištěna pomocí externalizovaného 1D PM umístěného mimo ozařované pole. Ozařování bylo rozděleno do 15 frakcí během 15 dní. Během této doby byly přístroje pacientky systematicky kontrolovány. Jako primární přístroj pro zajištění pacientky sloužil externalizovaný 1D PM nastavený do asynchronního režimu V00 75/min pro prevenci inhibice stimulace v průběhu ozařování. Implantovaný 1D PM byl nastaven do režimu VVI 55/min a bezesvodový PM uložený intrakardiálně do režimu VVI 45/min. U žádného z implantovaných přístrojů nebyly nalezeny významné odchylky naměřených hodnot senzingu, stimulačního prahu a impedance. V pamětích přístrojů nebyla uložena chybová hlášení ani epizody zachycující externí rušení. Po ukončení RT byl 1D externalizovaný PM explantován. Při kontrole měsíc po ukončení ozařování opět bez pozoruhodností.

Závěr
Moderní CIED se oproti starším typům přístrojů vyznačují vyšší robustností a spolehlivostí. V pamětích přístrojů nebyly zachyceny žádné epizody zachycující externí rušení nebo přechod vnitřního nastavení CIED do záložního režimu.