Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROLE EPIKARDIÁLNÍ ABLACE A VÝSLEDKY GENETICKÉHO TESTOVÁNÍ U PACIENTŮ SE SYNDROMEM BRATŘÍ BRUGADŮ

A. Rafaj, P. Peichl, R. Čihák, D. Wichterle, P. Stojadinovič, J. Hašková, E. Borišincová, P. Štiavnický, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl: Retrospektivní analýza výsledků katetrizačních ablací a genetického testování u pacientů s diagnózou syndromu bratří Brugadů (BrS) a opakovanými adekvátními intervencemi implantabilního kardioverteru-defibrilátoru (ICD).
Metody a výsledky: V letech 2013-2023 jsme na našem pracovišti provedli katetrizační ablaci epikardiálním přístupem u 6 pacientů (průměrný věk 39±6let, 6 mužů, normální ejekční frakce LK) s diagnózou BrS. Všichni měli implantovaný ICD v sekundární prevenci náhlé srdeční smrti a opakované adekvátní intervence. Ajmalinový test byl proveden u 5 pacientů, pozitivní byl u 3 z nich.
V nativním EKG se známky typické pro BrS vyskytovaly u 1 pacienta, u 3 pacientů byly typické EKG změny vyvolány až podáním ajmalinu. U 2 pacientů nedošlo ke změnám v EKG ani po podání ajmalinu. Před ablací 2 pacienti užívali chinidin. Programovaná stimulace komor byla provedena u všech pacientů podstupující katetrizační ablaci (u 1 pacienta indukována fibrilace komor, u ostatní neindukována arytmie). Průměrná doba sledování byla 36±31 měsíců. U 1 pacienta bylo zapotřebí opakované ablace k prevenci recidiv komorových arytmií. Po poslední ablaci jsme nezaznamenali u žádného pacienta recidivu komorové tachykardie (KT)/FiK. Při provedení ablace epikardiálním přístupem nebyla dokumentována žádná komplikace.
Všichni pacient podstoupili kardiogenetické testování. Pouze u 1 pacienta byla nalezena relevantní patogenní mutace v genu SCN5A.
Závěry: Epikardiální ablace je účinná metoda, která vede k supresi komorových arytmií u pacientů s diagnózou BrS a opakovanými intervencemi ICD. Pokud je tato metoda prováděna v centrech s dostatečnou zkušeností, není zatížena komplikacemi výkonu. Navzdory malignímu fenotypu neměli pacienti v našem souboru známky asociované s vyšším rizikem KT/FiK (spontánní EKG obraz BrS, inducibilita KT/FiK, nález příčinné genetické mutace).