Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

10 MĚSÍCŮ ABLACE FIBRILACE SÍNÍ SYSTÉMEM FARAPULSE: CO SE ZMĚNILO V JEDNOM KARDIOCENTRU

O. Jiravský, J. Chovančík, B. Szmek, R. Jančar , I. Ranič, M. Hrošová, R. Neuwirth, M. Bílka, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod:
Ablace pulsním polem (PFA) přinesla novou kvalitu v ovlivnění fokálních zdrojů i arytmii udržujícího substrátu pro fibrilaci síní. Z pohledu zdravotnického zařízení je nutnost hluboké analgosedace/celkové anestesie a zásadní zvýšení ablační kapacity výzvou personální a logistickou.
Metodika:
Retrospektivní analýza registru ablací Nemocnice Agel Třinec Podlesí (NPO) od 28.11.2022 ( kdy byla provedena první ablace Farapulsem v NPO do 22.9.2023. PFA prováděny pomocí přístrojem Farapulse a to v analgosedaci/anestesii řízené anestesiologem za mandatorní přítomnosti ICE. 
Soubor a výsledky:
Z všech 593 ablací bylo 250 (42%) CARTO a 343 (58 %) bylo provedeno pomocí Farapulse. Muži tvořili 372 (62,7 %) pacientů, přičemž mezi jednotlivými metodami nebyl rozdíl v pohlaví (p=1). (Tabulka č.1) Průměrný věk byl celkově 62 let (SD: 13), bez věkového rozdílu ablovaných Farapulsem, tito- 63 let (SD: 10) (p=0,37). Hodnoty Skia se výrazně lišily: skia čas 4,8 (SD: 3,9) u CARTO a 9,6min (SD: 4,4) u skupiny Farapulse (p<0,001). Dávka byla v průměru 0,45 (SD: 0,53), s mírnými rozdíly mezi skupinami (p=0,008). Učební křivka v kontextu skia času a dávky strmě klesá již v druhém měsíci procedur ( Tabulka č.2). Každý operatér si postupně vyvinul svůj pohled na metodiku výkonu rozdílně využívajíc RTG a ICE. Mediánový čas celého výkonu (skin to skin) se po učební křivce ustálil na 30 min pro izolaci plicních žil a 45 min pro izolaci plicních žil, ablaci v stropu a mitrálním můstku pro perzistující FS. 
Závěr:
Zavedení ablace fibrilace síní pomocí pulsního pole přístrojem Farapulse vedl k výraznému krácení délky výkonu s krátkou učební křivkou.  Zásadním problém, se kterým se pracoviště musí vypořádat je zásadní nárůst sálové kapacity provádět výkony s tlakem na hospitalizační část. To znovu otevírá otázku schopnosti a možnosti provádět výkony je jednodenním/ambulatním režimu.