Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MANAGEMENT PŘEVODNÍCH PORUCH V OBDOBÍ KATETRIZAČNÍ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ – ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA Z ROKU 2022

J. Boček, J. Beneš, H. Wünschová, M. Segeťová, L. Krýže, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Cíl
Zhodnotit procento implantací pacemakeru (PM) po transkatétrové implantaci aortální chlopně (TAVI) a zhodnotit potřebu komorové stimulace po měsíci od implantace.
Soubor a metodika
Zahrnuti jsou pacienti, kterým byla v roce 2022 provedena v našem centru procedura TAVI bez těch, kteří již měli implantovaný PM (n=233). Z nich jsme vybrali pacienty, kterým byl implantován PM pro poruchu AV převodu vzniklou v souvislosti s výkonem.
Sledovali jsme procento implantací PM po TAVI, indikace k implantaci a typ použitého PM. Zhodnotili jsme zastoupení samoexpandabilních chlopní a relativní riziko a odds ratio implantace PM při jejich použití.
Sledovali jsme procento komorové stimulace (Vp) den a měsíc po implantaci PM, data jsme srovnali párovým t-testem. Po měsíci od implantace jsme dále sledovali dependenci na komorové stimulaci, potřebu komorové stimulace a přítomnost AV převodu.
Výsledky
PM v souvislosti s TAVI vyžadovalo 19,3 % (n=45) pacientů. Průměrná doba mezi TAVI a implantací PM byla 2,5 dne (±2,5), medián 1 den. Indikací k implantaci PM byla v 80 % (n=36) AV blokáda III. stupně, v 6,7% (n=3) jiná pokročilá AV blokáda, v 13,3 % (n=6) byl zjištěn jiný důvod. Celkem 80 % pacientů (n=36) obdrželo 2D PM, 17,8 % (n=8) 1D PM a 2,2 % (n=1) PM s možností resynchronizační léčby.
Zastoupení samoexpandabilních chlopní, relativní riziko a odds ratio implantace PM ukazuje Tabulka 1. Vývoj procenta Vp ukazuje Tabulka 2. Tabulka 3 obsahuje přehled dependence a potřeby komorové stimulace po měsíci od implantace PM.
Závěr
Implantace PM v souvislosti s TAVI je nutná u 19,3 % pacientů kteří zatím nemají PM. Nejčastější příčinou je AV blokáda III. stupně. Samoexpandabilní chlopeň nezvyšuje relativní riziko implantace PM. Procento Vp po měsíci od implantace statisticky významně klesá a 65 % pacientů má v po této době zachovalý AV převod.