Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROGNÓZA PACIENTŮ S TRVALÝM KARDIOSTIMULÁTOREM V ZÁVISLOSTI NA POLOZE ELEKTRODY V HROTU A SEPTU – PILOTNÍ OBSERVAČNÍ STUDIE

K. Luxová, M. Sepši, L. Křivan, M. Kozák, J. Vlašínová, D. Kuderová, J. Řehoř , L. Křikavová, P. Kala, T. Novotný (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Tradičně se pravokomorová (RV) elektroda implantuje do hrotu pravé komory (RVA). Tato pozice je jednoduše dosažitelná, ale je spojena s nefyziologickou aktivací srdce a možným rizikem vývoje stimulací indukované kardiomyopatie. Proto byla snaha o nalezení alternativních poloh, například v septu pravé komory (RVS). Efekt na mortalitu však není znám. Cílem našeho sdělení je hodnocení střednědobé mortality v závislosti na poloze RV elektrody v rámci naší probíhající prospektivní observační studie.
Metodika: Soubor tvoří pacienti po primoimplantaci kardiostimulátoru v našem kardiocentru od roku 2019. Polohu elektrody volí implantující během výkonu. Určení probíhá pomocí předozadní, boční, levé šikmé a pravé šikmé projekce. Pacienti jsou sledováni v ročních intervalech, jsou hodnoceny parametry elektrod, komplikace a mortalita. V tomto sdělení analyzujeme data pacientů implantovaných v letech 2019 a 2020.
Výsledky: V této pilotní studii jsme hodnotili 538 pacientů (76,8±9,9, 212 žen, RVA 338, RVS 200). Celková mortalita ve skupinách RVA a RVS byla 106 (31,4%) vs 43 (21,5%). Po odečtení zemřelých v prvním roce, kdy vliv polohy RV elektrody na prognózu je minimální, byla mortalita ve 2. až 4. roce ve skupinách RVA a RVS 51 (18,7%) vs 29 (16%) (p=0,85), kdy průměrný věk v těchto skupinách RVA a RVS byl 77,9±8,7 vs 73±10,8 (p=0,22).
Závěr: V naší pilotní studii nebyl pozorován rozdíl v mortalitě mezi skupinou pacientů s polohou RV elektrody v septu ve srovnání s pacienty s polohou RV elektrody v hrotu ve 4-letém sledování po implantaci. Pokračující nábor pacientů a jejich sledování umožní v budoucnu podrobnější analýzu mortality i dalších ovlivňujících faktorů. Již nyní však naše výsledky naznačují, že větší vliv na prognózou by mohly mít spíše specifické polohy v septu (Hisův svazek či levé Tawarovo raménko).
Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)